„Sputnjik Ve“ pred vratima EU: Evropska agencija započela procenu ruske vakcine

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proceduru za ekspertizu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi njene naknadne registracije, saopštio je Ruski fond za direktne investicije.
„Ruski fond za direktne investicije objavljuje da je Komitet za lekove za ljudsku upotrebu Evropske agencije za lekove (EMA) započeo sekvencijalnu ekspertizu registracionog dosijea ruske vakcine protiv virusa korona ‘Sputnjik Ve’“, navodi se u saopštenju.

Odluka Komiteta da započne proceduru sekvencijalne skspertize doneta je uzimajući u obzir rezultate laboratorijskih i kliničkih ispitivanja vakcine kod odraslih. EMA će proceniti usklađenost vakcine „Sputnjik Ve“ sa standardima Evropske unije za efikasnost, bezbednost i kvalitet.

​Prema rečima direktora Ruskog fonda Kirila Dmitrijeva odobrenje Evropske agencije za lekove obezbediće vakcinu „Sputnjik Ve“ za 50 miliona stanovnika EU.

„Partnerstvo za vakcine mora biti iznad politike, a partnerstvo sa EMA je odličan primer koji dokazuje da samo udruživanje snaga može pobediti pandemiju. Odobrenje Evropske agencije za lekove omogućiće da se vakcina „Sputnjik Ve“ obezbedi za 50 miliona stanovnika Evropske unije počev od juna 2021. godine“, rekao je on.

Ranije je objavljeno da su neke zemlje Evropske unije već odobrile upotrebu „Sputnjika Ve“ na pojedinačnoj osnovi, ne čekajući panevropsku registraciju leka od strane EMA. Vakcina je trenutno registrovana u Mađarskoj i Slovačkoj.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala