Četrdeset američkih senatora ujedinjeni protiv „Severnog toka 2“: Dragi Bajdene...

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteAmerički senat
Američki senat - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Grupa od 40 američkih senatora obratila se predsedniku zemlje Džozefu Bajdenu sa pozivom da uvede sankcije protiv projekta „Severni tok 2“, saopšteno je na sajtu kongresmena Džona Barasa.

Senatori su američkom lideru uputili pismo u kome kritikuju politiku administracije predsednika SAD zbog odbijanja da uvede ograničavajuće mere protiv kompanija koje učestvuju u izgradnju gasovoda.

„Poštovani predsedniče Bajden, pišemo da izrazimo duboku zabrinutost zbog odbijanja administracije da uvede sankcije protiv subjekata koji su uključeni u izgradnju 'Severnog toka 2'...Pozivamo administraciju da ispravi svoje pogrešne akcije brzim i potpunim uvođenjem sankcija propisanih američkim zakonom“, napisali su, između ostalog, senatori.

Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog jačanja geopolitičkog uticaja Rusije.

Senatori su se osvrnuli i na izveštaj Stejt departmenta koji sadrži spisak pravnih lica koje učestvuju u izgradnji gasovoda, ocenivši ga kao „potpuno neadekvatan“. Senatori smatraju da u izveštaju nisu navedeni svi brodovi i kompanije koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

Pojedini američki političari redovno istupaju protiv „Severnog toka 2“ zbog težnji SAD da nametne Evropskoj uniji svoj tečni prirodni gas. Ruska strana je više puta isticala da je projekat komercijalan i da je koristan za Evropu. Nemačka se takođe zalaže za završetak izgradnje gasovoda.

Ranije je saopšteno da će radovi na polaganju cevi gasovoda „Severni tok 2“ u danskim vodama trajati do kraja septembra 2021. godine.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala