Ambasada Rusije u Londonu: Britanija nastavlja da koristi incident sa Skripaljima

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaOgrađen ulaz u park u Solzberiju u kome su pronađeni otrovani bivši agent GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija
Ograđen ulaz u park u Solzberiju u kome su pronađeni otrovani bivši agent GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Britanske vlasti nastavljaju da koriste incident sa Skripaljima da bi namerno nanele štetu odnosima sa Rusijom, navodi se u komentaru ruske ambasade u Velikoj Britaniji.
„Britanska vlada nastavlja da koristi ovaj incident isključivo u političke svrhe. Apsolutno neosnovane optužbe protiv Rusije postale su nešto uobičajeno i čak opšteprihvaćeno u vladajućim krugovima. Radi se o zlonamernom nanošenju štete odnosima sa našom zemljom. Brojne glasine i špekulacije lansirane u informativni prostor pod znakom ‘incidenta u Solzberiju’ kao da zamenjuju zvanični stav Londona“, navodi se u komentaru ruske diplomatske misije.

Ambasada konstatuje da se tri godine nakon incidenta malo zna o tome šta se dogodilo, a optužba za upotrebu hemijskog oružja u Velikoj Britaniji još uvek nije potkrepljena ni činjenicama ni dokazima.

„Odbijanje britanskih vlasti da koriste raspoložive pravne mehanizme, obelodane konkretne okolnosti incidenta i rezultate istrage, najverovatnije ukazuje na krhkost i neuverljivost njihove verzije onoga što se dogodilo u Solzberiju. Ne vidimo drugo objašnjenje“, ističe se u saopštenju ambasade.

Diplomate su podsetile da ambasada još uvek nema neke jasne zvanične podatke o prebivalištu i zdravlju Sergeja i Julije Skripalj, koji su državljani Rusije.

Julija Skripalj, ćerka agenta GRU Sergeja Skripalja - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2020
Rusija: Skripalji su najverovatnije stradali, ali to Britanci dobro kriju

„Nama se, kao i britanskoj javnosti, nude dezinformacije koje se pojavljuju u medijima da su ti ljudi ‘živi i nalaze na sigurnom’. To su državljani Rusije. Neodavanje podataka o njima predstavlja kršenje obaveza Londona prema međunarodnim i bilateralnim specijalizovanim sporazumima i – šire, opštepriznatim normama diplomatskih odnosa. Naši zahtevi za pružanje sveobuhvatnih informacija i konzularni pristup Sergeju i Juliji Skripalj ostaju na snazi“, saopštila je ambasada.

Diplomate su povukle paralele između incidenta sa Skripaljima i incidenta sa blogerom Aleksejem Navaljnim, kao i sa takozvanim „slučajem Litvinjenko“.

„I još jedna stvar. Izveštaji koji se pojavljuju u medijima o planovima za sprovođenje istrage mrtvozornika o smrti Dona Sterdžesa u Ajmzberiju daju osnov da se pretpostavi da je britanska pravna mašina spremna da ponovi scenario ‘slučaja Litvinjenko’: da zameni otvoreni postupak kvazisudskim procesom čiji će zaključci predstavljati osnovu za dalji politički pritisak na Rusiju. To neće ići u korist rusko-britanskim odnosima i interesima građana dveju zemalja“, zaključila je ambasada.

Početkom marta 2018. godine u Solsberiju su otrovani bivši saradnik GRU Sergej Skripalj, koji je u Rusiji osuđen zbog veleizdaje i njegova kćerka Julija. London smatra da je Rusija umešana u trovanje Skripalja supstancom A234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“, što Moskva kategorički negira. 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se „slučaj Skripalj“ raspada pred očima zbog nepostojanja dokaza o krivici Rusije. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije uputilo je oko 60 diplomatskih nota britanskom Forin ofisu, sa zahtevom da se Rusiji omogući pristup istrazi povređenim državljanima Rusije, kao i za pravnu pomoć i predlozima za saradnju, uključujući i zajedničku istragu, ali britanske vlasti na njih nisu odgovorile.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala