I nemački „Uniper“ završio finansiranje „Severnog toka 2“

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaCevi za gasovod "Severni tok 2" u nemačkoj luci Zasnic
Cevi za gasovod Severni tok 2 u nemačkoj luci Zasnic - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2021
Pratite nas
Nemačka kompanija „Uniper“ završila je finansiranje projekta „Severni tok 2“, saopštio je direktor kompanije Andreas Širenbek. „Uniper“ je četvrta kompanija koja završila finansiranje izgradnje gasovoda od ukupno pet evropskih partnera ruskog „Gasproma“.

To još nije učinila francuska kompanija „Enži“.

Širenbek na on-lajn konferenciji sa investitorima nije želeo da otkrije koliko je novca kompanija dala za finansiranje projekta od 950 miliona evra koliko se obavezala.

Podsetimo, za realizaciju projekta izgradnje gasovoda zadužena je kompanija „Nord Strim 2 AG“ koja ima jednog akcionara – „Gasprom“.

Evropski partneri – kompanije „Rojal Dač Šel“, OMV, „Enži“, „Uniper“ i „Vinteršel“ – obavezali su se da će ukupno finansirati 50 odsto projekta tj. da će izdvojiti 950 miliona evra svako pojedinačno.

Nema tehničkih prepreka za završetak gasovoda

Direktor  „Unipera“ je dodao i da je uveren da tehničkih prepreka za završetak gasovoda nema.

„To je komercijalni projekat, 98 odsto projekta je završeno. Nestrpljivo iščekujemo da u potpunosti bude završen“, rekao je on.

Širenbek je objasnio da je „Uniper“ finansijski investitor projekta izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, da ne postavlja neposredno sam cevovod, ali da pomno prati njegov završetak.

„Uvereni smo da će ruska strana završiti izgradnju gasovoda kako je i najavljeno. Ne vidim nikakve tehničke rizike“, odgovorio je on na pitanje o statusu projekta „Severni tok 2“.

U izveštaju kompanije „Uniper“ za 2020. godinu kompanija nije isključila mogućnost da projekat izgradnje „Severnog toka 2“ neće biti završen zbog američkih sankcija. Istovremeno, kompanija je podsetila da je operater projekta „Nord strim 2“ više puta potvrdio spremnost završetka projekta. U realizaciju projekta uveren je i „Gasprom“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala