Kako je arogantna zvezda ostavila Bogdanovog trenera bez posla

© AP Photo / Lynne SladkyLojd Pirs i Trej Jang, trener i košarkaš Atlante Hoks
Lojd Pirs i Trej Jang, trener i košarkaš Atlante Hoks - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Ambiciozni projekat Atlante Hoksa za koji nastupa i srpski reprezentativac Bogdan Bogdanović, uzdrman je nakon što je doneta odluka o otpuštanju trenera Lojda Pirsa, za šta su se najviše pitali igrači.

Atlanta Hoksi su u ponedeljak otpustili trenera Lojda Pirsa, a na njegovo mesto privremeno je postavljen je Nejt Mekmilan.

Tim lošije, istočne, konferencije u poslednjih desetak godina nije ni blizu pisanja istorije NBA lige. Izuzetak je bila sezona 2014/2015 kada su Hoksi predvođeni tadašnjim rukijem, Perom Antićem, regularni deo sezone završili na prvom mestu. Hoksi su tada stigli do finala Istočne konferencije gde su poraženi od ekipe iz Klivlenda. 

Šansu za ponavljanje uspeha iz sezone 2014/15. Hoksi su dobili 2018. dobijanjem prava prvenstva u biranju pikova. Tada se ekipa iz Džordžije odlučila za Luku Dončića koji je bio treći pik, ali su se ubrzo predomislili pa su ga trejdovali za Treja Janga iz Dalasa.

Dolaskom perspektivnog pleja u ekipu Lojda Pirsa došlo je do nove energije u timu, a ambicije su automatski porasle.

Međutim, Pirs je bio nezadovoljan Jangovom sebičnom igrom i nerezonskim šutevima sa 10+ metara, kao i načinom na koji iznuđuje faulove protivnika.

Tokom razgovora na nivou lige, Pirs je sa još nekoliko sagovornika govorio o načinu na koji određeni igrači iznuđuju faulove i, ponekad, mame sudije da ih sviraju. Više izvora potvrdilo je da je Pirs rekao kako 'mrzi' šuteve koje Jang povremeno pravi i faulove koje može da izvuče na njima.

Talenat dvadesetdvogodišnjeg Amerikanca je nesporan, on u tekućoj sezoni ostvaruje 42.8 odsto šuta iz igre i 37.2 odsto ubačenih šuteva za tri poena, a važi za jednog od najboljih plej mejkera NBA lige. Ali to Hoksima nije donelo zapaženije rezultate.

Iako je bilo mnogo trenera širom lige koji su izrazili nezadovoljstvo otpuštanjem trenera Hoksa , čini se da je njegovo konačno otpuštanje iz tima bilo samo pitanje vremena. Veza između Pirsa i franšizne zvezde Treja Janga već je dobro dokumentovana, Jang je u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko sezona protivrečio izjavama svog trenera.

Ali dan nakon njegovog odlaska, objavljeno je da je nekoliko igrača Hoksa podržavalo dovođenje novog trenera.

„Izvori tvrde da je podrška igrača treneru na kraju opadala, a nekoliko njih je nedavno podelilo želju za promenom u menadžmentu. Ipak, teška dinamika između Janga i Pirsa bila je nesporni faktor Pirsovog pada i neka vrsta tonusa za igrače uopšte“, navedeno je u tekstu američkog sportskog portala „Atletik“.

Situacije u kojima Pirs nije želeo da čuje primedbe svojih igrača, bili su ključan faktor izbacivanja Pirsa iz svlačionice Hoksa. Kem Rediš se često osećao prozivanim za svoje greške na terenu, dok su drugi igrači smatrali da Pirs „zaustavlja razvoj ekipe“. 

Drugom prilikom, nakon što je Pirs pre dve sezone komentarisao da ne vodi predstave za Džona Kolinsa i kada mu je on prišao zbog toga, Pirs je navodno Kolinsa nazvao „sebičnim zbog želje za definisanijom ulogom“

Četrdesetčetvorogodišnji Pirs je u tri sezone sa Hoksima postigao skor od 63 dobijene i 120 izgubljenih utakmica.

Iako Hoksima ide bolje ove sezone, još uvek su daleko od vrha konferencije. Trenutno imaju skor 15-20, a poslednju pobedu je na debitanskom meču postigao novi trener Atlante uz podršku povratnika Bogdana Bogdanovića.

Bogdanović se vratio posle dva meseca i Atlanta je to osetila /video/

Srbi iz NBA otkrili šta im najviše nedostaje iz domovine /video/

Jokić govorio o reprezentaciji, Srbiji i činjenici da „nije imao drugu opciju“ /video/

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala