Srbi nakon snažnog zemljotresa u Grčkoj: Preživeli smo bombardovanje, sada ovo, još samo vanzemaljce!

© AP Photo / Vaggelis KousiorasŽitelji sela Mesohori u centralnoj Grčkoj izašli na otvoren prostor u strahu od novih potresa
Žitelji sela Mesohori u centralnoj Grčkoj izašli na otvoren prostor u strahu od novih potresa - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
„Preživeli smo bombardovanje, sada ovo, još samo vanzemaljce!“, kaže za Sputnjik Angelina Božić iz Larise, nakon snažnog zemljotresa jačine 6 stepeni po Rihteru, koji je pogodio Grčku oko 11 sati. Epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna i 24 kilometra od Larise, na dubini od 20 kilometara.

Angelina je udata za Grka i majka je dvoje gimnazijalaca, a na naše pitanje da li se uplašila kaže da se nakon bombardovanja ne boji zemljotresa.

Preživeli smo i zemljotres, još samo vanzemaljci

„Sada je sve u redu“, kaže nam i objašnjava da je zemljotres bio veoma plitak, površinski, što i jeste razlog da se tako jako osetio.

„U Larisi se baš dobro osetio zemljotres. Bilo je strašno, u kući je sve popadalo i tih 6 stepeni Rihtera osetilo se kao da je bilo 10. Narod je još napolju, a deca su u dvorištima škola. Nisu ih pustili da se vrate kući jer nisu sigurni da li su im roditelji tamo, pa da ne budu sami. Katastrofa je, ne znamo šta se dešava tamo gde je epicentar, u selu gde ima i starih kuća“, objašnjava Angelina.

U trenutku dok sa nama razgovara kaže da se oseća novi potres.

„Evo sada, u ovom momentu, ponovo je jedan jak zemljotres. Sve se opet ljulja. Ovo će da potraje verovatno i ceo dan, a još ne znamo da li ćemo ostati na ulicama“, kaže naša sagovornica koja nam je nešto kasnije javila da su dobili poruku od „Zaštite građana“ da ostanu na ulici jer se očekuje još jači potres.

Ljubica Pokrajac, nastavnik u srpskoj školi u centralnoj Grčkoj za Sputnjik kaže da se zemljotres osetio i kod njih u Velestinu, koji se nalazi na autoputu, na skretanju za Volos.

„Ja ovakav zemljotres nisam odavno osetila. Baš se dobro zaljuljalo, ali nije bilo štete. U tom trenutku smo se uplašili, ali nije bilo rušenja stvari, samo su se lusteri zaljuljali“, kaže Ljubica.

U trenutku potresa ona je bila kod kuće sa dvoje dece koja su imala on-lajn nastavu.

„Zemljotres su osetili i njihovi nastavnici koji im drže časove preko interneta. Oni su odmah prekinuli nastavu i rekli im da potraže roditelje i da izađu napolje. Ali, dok smo mi stigli do njihovih vrata počelo je da se smiruje, pa mi nismo izlazili napolje, a vidim da nisu ni drugi. Napolju nema komšija, sve je mirno. Čak su i psi bili mirni i nisu alarmirali, iako je nakon prvog bilo još zemljotresa na još manjoj dubini. Ni oni nisu bili slabi, išli su preko 4 stepena Rihterove skale“, objašnjava Ljubica i dodaje da se zemljotres osetio i na Halkidikiju i u Skoplju.

Grčki list Katimerini prenosi da se zemljotres osetio i u Atini i drugim delovima zapadne Grčke, a potres se osetio i u Srbiji i Hrvatskoj.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala