Sastanak Vučića i Lajčaka: Pet najvažnijih stavova o Kosovu i Metohiji /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom
Sastanak predsednika Vučića sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu. Vučić je posle razgovora sa Lajčakom izneo pet najvažnijih stavova o Kosovu i Metohiji.

Glavna tema sastanka bio je nastavak dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

Lajčak je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

Predsednik Vučić je rekao da je razgovor bio dobar i sadržajan. Izneo je najvažnije stavove o kojima je razgovarano:

  • Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel.
  • Srbija podržava aktivnosti i napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo za obe strane, bez ultimatuma.
  • Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima u želji da postoji razumevanje i za njene nacionalne interese, a ne samo nacionalne interese Albanaca. Kompromis znači nikome sve, a svakom dovoljno. Uveren sam da bez obzira na izjave iz Prioštine, da je naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u EU integracijama ukoliko ne budemo napravili ozbiljne pomake.
  • Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora, jer je mnogo važnije napraviti dogovor i da njime budu zadovoljne obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe.
  • Srbija će insistirati na potpunom provođenju potpisanih sporazuma u Briselu, što znači i Zajednica srpskih opština i sve ono što je moralo da bude ispunjeno još od 2013. godine. Srbija je u potpunosti ispunila sve svoje obaveze.

Miroslav Lajčak rekao je da Evropska unije nije spremna da se održava status kvo na Kosovu i Metohiji. Dodao je da je dijalog ključan za obe strane.

„Srbija je mnogo napredovala na putu evrointegracija, i dijalog to može još više da ubrza. I u Prištini sam poslao istu poruku koju ću i ovde. Države članice očekuju razgovore o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Kao drugo, države članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u proteklih 10 godina. EU je spremna da dovede proces dijaloga Beogada i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne“, kazao je Lajčak.

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićAleksandar Vučić i Miroslav Lajčak
Sastanak Vučića i Lajčaka: Pet najvažnijih stavova o Kosovu i Metohiji /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak

On je rekao da je u planu i dolazak američkog pregovarača Metjua Palmera, i da sa Vašingtonom dele isti cilj, a to je približavanje celog regiona EU.

„Ako je kompromisno rešenje priznavanje Kosova, u čemu je kompromis. Ako vam kažu „'Granice su ovakve kakve smo ih mi postavili, a pri tome hoćemo međusobno priznanje“', ja tu ne vidim ni želju ni volju za kompromisom“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da svakoga dana sluša razne priče iz Prištine.

„Ako neko misli da postoji čekić kojim će udariti Srbiju u glavu i reći „Vi sad morate da priznate Kosovo“, moraju da znaju da se to neće dogoditi“, rekao je Vučić.

© Foto : Sputnjiku ustupila Lola ĐorđevićFormulacija "međusobno priznanje" je američka ideja, rekao je Vučić tokom zajedničkog obraćanja javnosti sa Miroslavom Lajčakom
Sastanak Vučića i Lajčaka: Pet najvažnijih stavova o Kosovu i Metohiji /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Formulacija "međusobno priznanje" je američka ideja, rekao je Vučić tokom zajedničkog obraćanja javnosti sa Miroslavom Lajčakom

„Oni su stalno govorili „međusobno priznanje“, što je američka ideja, koju sam dobio i u čestitki američkog predsednika i nju albanski predstavnici ponavljaju kao papagaji. Deset puta sam ih prekinuo u Briselu zbog papagajskog ponavljanja te sintagme“, rekao je Vučić.

„Postoje velika očekivanja Prištine od nove američke administracije. Albanci misle da mogu da ne naprave niti jedan kompromis, da će Srbi da im daju sve što žele, jer to moraju pod pritiskom. To se neće dogoditi“, naglasio je Vučić.

Istovremeno Vučić je konstatovao da je Lajčak u večerašnjem obraćanju „slučajno“ rekao Kosovo i Srbija, jer je trebalo da kaže Beogard i Priština.

„Ali, dobro, na to smo u EU već naviknuti, oni najvećim delom govore Kosovo i Srbija, iako se radi de fakto o Beogradu i Prištini. Mi ćemo da nastavimo da razgovaramo i spremni smo na kompromise. Niti biramo njihovo rukovodstvo, niti politiku, važno je da rešavamo naše odnose, da oni budu dobri, da svi živimo dobro i jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ako oni neće, šta ćemo“, konstatovao je Vučić.

Albanci nisu spremni za kompromis, ali jesu spremni za razgovor i za dijalog i to je dobra vest i veliki posao koji je Lajčak uradio, rekao je predsednik Srbije

On je dodao da je nastavak dijaloga moguć u aprilu ili maju, u zavisnosti od situacije u Prištini i izbora privremenih organa.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala