Predlog iz Italije: Uspostaviti direktan kontakt Moskve i Rima za isporuku ruske vakcine

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina Sputnjik Ve
Vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Članovi italijanskog nezavisnog kulturnog udruženja „Lav Tolstoj“ iz oblasti Lombardija smatraju da bi Rim trebalo da uspostavi direktne kontakte sa Moskvom u vezi sa isporukama ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) Italiji, izjavio je koordinator te organizacije Marko Barato.
„Saznali smo iz medijskih saopštenja da su Austrija i Češka nakon Mađarske i San Marina započele direktne pregovore sa Rusijom o vakcini 'Sputnjik Ve'. Ukoliko te zemlje smatraju da mogu da kupe taj preparat zaobilazeći kanale Evropske unije, smatram da isto možemo da uradimo i mi“, naglasio je on.

S tim u vezi, Barato je skrenuo pažnju na činjenicu da države-članice EU imaju mogućnost zaključivanja ugovora sa kompanijama-proizvođačima koje nisu strateški partneri EU po ovom pitanju, kao i da to ne negira ni sama Evropska komisija.

Ampula sa vakcinom protiv kovida Sputnjik V - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Nakon Mađarske i Slovačka odobrila upotrebu ruske vakcine „Sputnjik Ve“

Zdravlje građana u svakom slučaju ima prioritet nad evropskim pravilima. Rusija je pre godinu dana pružila ozbiljnu pomoć Italiji kada nam je u vanrednoj situaciji poslala u Lombardiju svoje lekare i vojsku radi borbe protiv nevidljivog i opasnog neprijatelja – virusa korona. Naravno, nismo zaboravili tu besplatnu pomoć“, rekao je on.

Istovremeno, Barato je podsetio da je u aprilu prošle godine pomenuto italijansko kulturno udruženje dalo predlog da se podignu spomen-obeležja u čast ruskih vojnih specijalosta koji su Italijanima pružili pomoć u borbi protiv kovida 19. Prema njegovim rečima, dve takve ploče bi trebalo da budu otvorene u severnoj italijanskoj provinciji Breši.

„Bilo bi veoma dobro kada bismo u maju mogli da postanemo svedoci početka kampanje za vakcinaciju naših sugađana uz pomoć 'Sputnjika Ve'“, naglasio je on.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala