Nakon „Dare iz Jasenovca“, snima se i film „Deca Kozare“ /video/

© Foto : Ministarstvo odbrane/Jovo MamulaOtvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije
Otvorena izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine” u Domu Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Miroslav Mogorović, producent filmskog projekta „Deca Kozare“ rekao je da snimanje tog filma počinje na proleće. Reditelj Lordan Zafranović predstaviće danas u Banjaluci taj projekat.

Predstavljanje projekta zakazano je za 12 časova u Kulturnom centru Banski dvor, a zbog epidemiološke situacije organizovano je samo za predstavnike medija.

Mogorović je rekao za RTRS da je cilj filma da se napravi delo koje će ostati kao dokument prošlog vremena i opomena da se stradanja iz Drugog svetskog rata nikada više ne ponove. 

Deca u ustaškom logoru - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Počast deci Kozare i Diani Budisavljević: Memorijalni kompleks na mestu nekadašnjeg logora

Film počinje begom nesrećnih ljudi pred ustaškim terorom na Kozari 1942. godine, a završava se 1945. padom fašištičkog, u ovom slučaju ustaškog režima i oslobađanjem logora Jasenovac i čitave nekadašnje Jugoslavije, rekao je Mogorović ranije.

On je istakao da rad sa Zafranovićem na ovakvom delu, predstavlja veliku čast i odgovornost, izrazivši nadu da će film biti dobro primljen kako na našim prostorima, tako i u svetu, jer je reč o priči iz ugla deteta koja nosi univerzalnost razumljivu čitavom svetu.

"Ovo jeste film o borbi dobra i zla. Ono što želimo jeste da pokažemo istinu o stradanju, ali i da kažemo da je dobro pobedilo zlo na kraju, što i jeste osnov priče", rekao je on.

Mogorović je naveo da snimanje filma počinje na proleće, a nastavlja se na jesen, jer projekat zahteva takav vremenski raspon.

On je izrazio nadu da će među decom koja će biti angažovana u filmu, a koja će biti autentični predstavnici ovog kraja, "isplivati" buduća velika zvezda, odnosno, kako je rekao, novi Slavko Štimac. 

Scenario za film potpisuje Arsen Diklić.

Podsetimo, film „Dara iz Jasenovca“ o stradanjima u zloglasnom logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata koji, između ostalog prati sudbinu jedne devojčice, izazvao je burne reakcije širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala