Kon: Ovako blage mere su nedopustive, mi smo presudili

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEpidemiolog Predrag Kon
Epidemiolog Predrag Kon - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio da medicinski deo štaba neće odustati i da će tražiti zatvaranje na bar sedam dana. On je dodao da srećom nismo blizu da puknemo kao zvečka, ali da situacija nije sjajna.

Za Beograd mogu da kažem da je katatstrofalan; dolazimo do situacije da nema mesta u bolnicama, rekao je on i dodao da je popunjenost u bolnicama pri kraju.

Prema njegovim rečima, veliki je problem vraćati „nekovid“ bolnice u kovid bolnice jer nema ko da leči druge bolesti. Takođe, uz ovako veliki broj novoinficiranih ugrožava se i proces vakcinacije.

Uputan zašto nije odmah uvedeno vanredno stanje nego se čekalo, Kon kaže da je medicinski deo Kriznog štaba još u novembru tražio najrigoroznije mere ali da im je rečeno da to ne može da se sprovede bez vanrednog stanja. Podsetio je i da su mere pooštravane, pa je pojedinim vikendima i bilo dosta toga zatvoreno, i to je, kako kaže dalo rezultate.

„Mi sve vreme tražimo takve mere, a krenula je onda priča o vanrednom stanju. Interesantno je kako se svi zagrcnemo kada počnemo da pričamo o vanrednom stanju. Svi se sećaju samo toga i da je bilo zabranjeno kretanje starijima. Mi o policijskom času ne razmišljamo, ali to bi bilo na dnevnom redu kasnije", rekao je dr Kon za TV Prva.

„Za sada smo daleko od uvođenja vanrednog stanja jer je to procedura. Proaktivno treba raditi, mi smo do sada kasnili oko dve nedelje. Samim tim što nema te operabilnosti da se odmah može reagovati. Mi smo presudili. Medicinski deo je uradio sve što je trebalo. Mi smatramo da su ovako blage mere nedopustive“, istakao je dr Kon.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala