Jezik sankcija SAD neće uticati našu odluku: Turska želi drugi puk ruskih sistema S-400

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Ankara nastavlja da pregovara sa Moskvom o nabavci drugog puka sistema za protivvazduhoplovnu odbranu S-400 i mogućnosti zajedničke proizvodnje, bez obzira na američke sankcije, izjavio je šef sekretarijata za vojnu industriju Turske Ismail Demir.
„Ne primećujemo značajan uticaj sankcija. One su nepravedne i SAD su dužne da to isprave. Više puta smo govorili da jezik sankcija neće uticati na Tursku. Nastavljamo pregovore sa Rusijom o zajedničkoj proizvodnji S-400“, izjavio je Demir za televiziju „NTV“.

On je dodao da će Turska štititi svoja prava na zakonskim osnovama.

Istovremeno, stav Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa datom temom nazvao je pogrešnim.

„Ako misle da će nas odvratiti od donošenja bilo koje naše nacionalne odluke, varaju se“, istakao je šef sekretarijata za vojnu industriju.
SAD i Turska  - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Amerika opet pozvala Tursku da se reši sistema S-400

Podsetimo, mediji su pisali da je Vašigton predlagao Ankari da odustane od ruskih sistema S-400 za 100 milijardi dolara, ali Turska nije pristala. Umesto toga, izrazila je spremnost da kupi od Rusije drugi komplet S-400 pod uslovom predaje tehnologije.

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme „Patriot“, preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

SAD su kasnije uvele sankcije Sekretarijatu odbrambene industrije Turske i njegovom direktoru Ismailu Demiru, kao i trojici fizičkih lica u zemlji „povezanih sa Rusijom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala