Da je Zvezdi danas jedan Marko Elsner...

© Foto : JutjubMarko Elsner
Marko Elsner - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Moderni fudbal od igrača zahteva da budu sposobni da obave više poslova na terenu, da menjaju pozicije, prilagođavaju se taktičkim varijantama, čak i da rade ono što nisu uspevali da nauče u mlađim kategorijama, čime se povećava mogućnost grešaka i posledica po tim.

Sa takvom situacijom se suočio Marko Gobeljić, fudbaler Crvene zvezde, momak koji je na zvaničnoj Vikipediji stranici predstavljen kao polivalentan igrač, što je prednost koliko i mana.

Nekadašnji igrač kruševačkog Napretka je u revanš utakmici šesnaestine finala Lige Evrope protiv Milana morao da nastupi na poziciji levog beka, upražnjenoj zbog suspenzije Milana Rodića.

Zvezda već godinama ne uspeva da pronađe pravu alternativu standardnom levom beku, a u ključnoj utakmici za plasman u dalji tok takmičenja ta pozicija je pripala Gobeljiću koji se u prethodnim sezonama ustalio na mestu desnog beka.

Ne samo da je promašio „mrtvu“ šansu za vođstvo od 2:1 za Zvezdu, šutem levom nogom, već je sa dva žuta kartona ostavio ekipu na cedilu i umanjio joj šanse za veliki trijumf nad slavnim rivalom.

Nije imao zahvalnu poziciju, niti lak posao, a verovatno jedini igrač u istoriji Zvezde koji je mogao da odgovori tom zadatku bio je nedavno preminuli Marko Elsner, čovek koji je crveno-beli dres nosio od 1983. do 1987. godine.

​Veći deo karijere, rođeni Ljubljančanin je proveo kao libero, ali se kroz godine „prošetao“ po pozicijama – bio je centarfor, polutka, krilni half, bek, radio je gotovo sve poslove osim golmanskog.

„Ja sam fudbaler i ništa drugo, mogu da igram na svim mestima, da obavim svaki zadatak...“, govorio je Elsner svojevremeno.

On je 1986. bio fudbaler godine u izboru kultnog magazina „Tempo“, čiji novinar Ljubomir Ristić je na jednostavan način opisao sve Elsnerove kvalitete.

„Ko zna da igra fudbal, zna ga u svim varijantama“, naveo je Ristić.

Savršeno jasno, ali tada i sada fudbal nije isti, niti svako zna da ga igra onako kako je to umeo Elsner, Zvezdin „osigurač“ koji nije priznavao fudbalske doktorate i table, već je jednostavno – igra fudbal.

Sa Elsnerom je u Zvezdi igrao Boško Đurovski, koji je o istoriji, ali i sadašnjem momentu Zvezde govorio za Sputnjik sport u emisiji Miljanov korner.

► Holandska sramota nije mogla da pobedi Tadićevu veru /video/

► „Možda ga vi ne poznajete, ali verujte, video sam koliko je Piksi hrabar“ /video/

► Zašto Španac nije smeo da dozvoli da Zvezda pobedi u Milanu?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala