Bugarski istoričar: Ruski imperator je napravio čudo - oslobodio Bugarsku

© Sputnik / Mihail Filimonov / Uđi u bazu fotografijaCar Aleksandar Drugi (Aleksandar Nikolajevič Romanov)
Car Aleksandar Drugi (Aleksandar Nikolajevič Romanov) - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Deo ljudi smatra da nacionalni praznik Bugarske – dan oslobođenja od Turske imperije – treba preneti na drugi datum pošto je on povezan sa Rusijom, navodi istoričar Bugarske akademije nauka Voin Božinov.

Po mišljenju eksperta, najbolje bi bilo obeležavati nacionalni praznik 3. marta, pošto, da tog dana 1878. godine nije bilo, ne bi bila i zemlja oslobođena niti bi bilo drugih praznika. Nezavisnost, proglašena 1908. godine, dobijena je zahvaljujući ruskoj diplomatiji, kaže istoričar.

„Problem sa datumom „3. mart“ je u tome što je on povezan sa Rusijom, a to nije politički korektno u vreme kada se na pominjanje imena Rusije generalno gleda loše. To nije dobro investicija u karijernom smislu“, naveo je on Bugarskom nacionalnom radiju.

„Koriste se razni načini i metode za uništavanje sećanja o ogromnoj ulozi Rusije u našem oslobođenju. Naravno, Ruska imperija je imala svoje geopolitičke interese – to je velika sila koja je morala da zaštiti svoje interese u tako važnom regionu, kao što je Balkan. To preplitanje interesa imperije i interesa bugarskog naroda dovelo je do našeg oslobođenja. To je istorijska činjenica koja se ne sme zanemariti i koja se mora stalno ponavljati“, naglasio je Božinov.

Ruski imperator Aleksandar II, kojeg u Bugarskoj nazivaju „carem-oslobodiocem“, istoričar predlaže da se kanonizuje.

„Ne kao zaštitnika pravoslavnog bugarskog naroda, već kao čoveka koji je uspeo da stvori čudo u toj političkoj situaciji. Obnova bugarske države je zaista bila ravna čudu, jer nacija bez države je osuđena na propast“, izjavio je on.

Po mišljenju eksperta, u Bugarskoj sada ne postoji politička elita koja može reći "ne" političkoj konjunkturi.

„Vidite kako Srbiju poštuju na međunarodnoj sceni i kakvo poštovanje - ili nepoštovanje - vidimo među evropskim partnerima prema nama“, naveo je Božinov.

Ranije je Atlantski savet Evrope saopštio da 3. mart ne treba da bude nacionalni praznik Bugarske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala