Brzo rešenje za Kosovo - Lajčakova menica bez pokrića /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICMiroslav Lajčak
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Evropska unija je garant Briselskog sporazuma „bez pokrića“ i nijedna banka takvog garanta ne bi uzela. Miroslav Lajčak izdaje menice, ali očigledno bez pokrića, rekao je advokat Goran Petronijević povodom izjave specijalnog izaslanika EU Miroslava Lačaka da veruje da će se dijalog Beograda i Prištine okončati za par meseci.

Petronijević je u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ naveo da sve što Lajčak govori treba uzeti sa rezervom, a na pitanje zašto specijalni izaslanik EU nije izvršio pritisak na Prištinu kada je reč o ispunjenju Briselskog sporazuma, kaže da je Lajčak čovek bez kredibiliteta.

Lajčak izdaje menice bez pokrića

„Čoveku koji je kao visoki predstavnik u BiH mogao da izgovori da je tamo stradalo 300.000 muslimana i da ostane iza toga, dakle da izgovori tako krupnu laž, ja njemu ništa ne verujem. Tako da sve što govori dole, sve što govori ovde, on apsolutno nema nikakvog kredibiliteta niti mehanizama da izvrši pritisak na Aljbina Kurtija ili bilo koga“, kategoričan je Petronijević.

Komentarišući razloge za Lajčakov optimizam povodom brzog postizanja sporazuma Beograda i Prištine, bivši vicepremijer Srbije Nebojša Čović rekao je da je izjava da sve to oni mogu da reše za nekoliko meseci očekivana i i dodao da bi bio vrlo iznenađen kada bi Lajčak dao realnu izjavu.

„Lajčak je došao da ispita teren, da vidi kako će ići to sa konstituisanjem vlade, a koliko vidim Kurti je rekao da nema kompromisa i da on već ima matematiku za formiranje vlade. U okviru te matematike on ne računa na „Srpsku listu“, već na druge manjine. Međutim, mislim da će imati veliki izazov kod izbora predsednika Kosova. U svakom slučaju mi možemo da pričamo o nekakvom nastavku dijaloga kada vidimo kako se konstituiše vlada i da li ona uopšte ima prioritet da se razgovori nastave“, kaže Čović.

Kurti kupuje vreme

On napominje da ništa posebno ne očekuje od Lajčaka, a da samom Aljbinu Kurtiju dijalog nije prioritet, što je i pokazao u razgovorima sa Lajčakom. Kurti, napominje Čović, nalazi razloge za kupovinu vremena.

„Važno je da sve sporazume koji su potpisani i za koje je međunarodna zajednica bila garant stavimo na papir i napravimo analizu šta je od toga ispunjeno. To je značajno jer Kurti zamenjuje teze i sve više Evropskoj uniji potura priču da navodno Beograd nije ispunio određene elemente sporazuma, a mi ne možemo krenuti u dijalog ukoliko nije ispunjeno sve što je potpisano, uključujući i Briselski sporazum. Oni žele da dezavuišu Briselski sporazum, žele da promene format razgovora iz prostog razloga što očekuju da će im Bajden na zlatnom poslužavniku dati neku nezavisnost Kosova“, objašnjava Čović i dodaje da Lajčak olako daje izjave u smislu vremena u kom bilo šta može da se završi.

Lajčak i Kurti razgovarali uz zastavu Albanije

Upitan da li Lajčak prećutno odobrava Veliku Albaniju koju Kurti aktivno zagovara, jer se sa njim sreo i razgovarao u prostoriji u kojoj je istaknuta samo zastava Albanije, a ne i takozvanog Kosova, profesor Dušan Čelić sa Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici kaže da još neki detalji idu u prilog tome.

„Interesantno je ne samo da se Lajčak nije ogradio od toga, nego i to da se on maltene izvinjavao kada je reč o onoj geografskoj karti Srbije na kojoj je Kosovo i Metohija deo Srbije. Takođe, činjenica je da on niti jednom rečju nije spomenuo Zajednicu srpskih opština (ZSO). On je izgleda zaboravio šta je pričao prošle godine u vezi ZSO, a da ne pominjem da u Prištini nije pomenuo ni Rezoluciju 1244, koja je opšti i važeći okvir za razgovore sa Prištinom“, primećuje Čelić.

Sve mu je to, kaže profesor, indikativno i ukazuje da priča o statusno neutralnom okviru nema iskrenu sadržinu sa stanovišta Evropske unije, pa Miroslav Lajčak i zbog toga ne može da bude kredibilan posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

Miroslav Lajčak je, podsetimo, na konferenciji za novinare, posle sastanka sa v.d. predsednikom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani rekao da je na Beogradu i Prištini da odluče kada će se dijalog nastaviti i da nije na EU da ubrzava taj proces.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala