Antiruska histerija Zapada dobija na ubrzanju, ćorsokak sve bliže

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo spoljnih poslova
Ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
Antiruska histerija Zapada se nastavlja i dobija na ubrzanju. SAD i EU uvele su nove sankcije Rusiji zbog navodnog kršenja ljudskih prava i hapšenja opozicionog blogera Alekseja Navaljnog. Zapad se približava granici sankcionih mogućnosti prema Rusiji, ćorsokak je blizu, kažu ruski eksperti.

Na spisku onih koji su se našli na udaru novih sankcija nalaze se konkretna lica iz Rusije ali i 14 organizacija koje su, kako tvrde na Zapadu, vezane “za proizvodnju biološkog i hemijskog oružja”.  Iz Kremlja poručuju da nove sankcije suštinski nanose štetu odnosima koji su u ionako jadnom stanju, te da će odgovor Moskve biti recipročan. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova precizirala je da Moskva već radi na protivmerama.„Možete da budete mirni. Ne morate da brinete – a odgovor će biti, on se već razrađuje“, rekla je Zaharova.

Predstavnik ruskog predsednika Dmitrij Peskov ocenio je kao skandalozne zapadne optužbe na račun Federalne službe bezbednosti Rusije za umešanost u navodno trovanje Navaljnog. Dodao je i da ako Zapad ima razloge za takve optužbe dužan je da ih podeli s Rusijom jer bi, kako je istakao, njihovo svesno prikrivanje bilo gnusno i neprihvaljivo.

Ćorsokak sve bliže

Politikolog Vitalij Voločkov objašnjava da Amerikanci uvode sankcije koje nisu previše značajne ali propagandno stvaraju privid ograničenja saradnje.

„Sjedinjene Države imaju obaveštajne službe, ali saopštenja povodom Navaljnog su preterana. Na primer, u njihovom saopštenju se ne navodi da smo mi uništili deo našeg hemijskog oružja, u skladu sa međunarodnim sporazumima, dok Sjedinjene Države to nisu učinile i Amerikanci imaju mnogo veći broj kompanija koji je uključen u proizvodnju hemijskog oružja. Za Amerikance je važna pompa oko ovog slučaja sa Navaljnim. Da nema toga, oni bi našli drugi razlog za sankcije. Ograničenja između dve zemlje se kontinuirano razvijaju i ćorsokak je sve bliže i bliže“, upozorava Voločkov.

 Vladimir Bruter sa Međunarodnog instituta za humanitarno-politička istraživanja skreće pažnju da su SAD i EU gotovo istovremeno najavile sankcije, ali da su američke šire, uz ocenu da time što Amerikanci pominju evropske organizacije šalju jasan signal Evropi.

„Oni uvode nove sankcije kako bi sve malo uplašili. Kažu da ne planiraju da resetuju odnose sa Rusijom, da sav ruski biznis i ruski uticaj u Evropi kategorički nije dobrodošao. A ako neko u Evropi ovo ne razume, onda će ih na to odmah podsetiti sankcije, koje se direktno neće odraziti na Evropljane. Ali ako oni nastave sa nerazumevanjem stava Vašingtona, onda se može očekivati „logičan sled događaja“, konstatuje Bruter, aludirajući na zavisnost spoljne politike EU od SAD.

Dokle je Zapad spreman da ide

Ekonomista Vladimir Batjuk sa Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka podseća da zapadna politika antiruskih sankcija traje godinama.

„Počela je i pre 2014. godine. Do sada je ova politika dovela do stagnacije trgovinskih i ekonomskih veza između Rusije i Zapada, do prebacivanja fokusa ruskih trgovinskih i ekonomskih veza u pravcu istoka i do pokušaja ruske vlade da zameni uvoz domaćim proizvodima. Ali Zapad nije izvukao neke ozbiljne političke ustupke Rusije. Sada se, prema mnogim zapadnim ekonomskim i političkim ekspertima, Zapad zapravo približio granici svojih sankcionih mogućnosti kada je reč o Rusiji. Uvesti, na primer, embargo na isporuku ruske energije Zapadu bilo bi poput pucanja sebi u nogu“, ističe Batjuk.

Ovaj stručnjak smatra da će se sankcioni trend teško prevazići u dogledno vreme a na pitanje može li to ići dotle da Zapad, recimo, uvede sankcije Institutu Gamaleja koji se bavi proizvodnjom vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), kaže:

„U trenutnim uslovima se ništa ne može isključiti, ali sankcije protiv instituta Gamaleja mogu izazvati prilično kontroverznu reakciju na samom Zapadu, jer se ova vakcina već isporučuje u Mađarsku i Slovačku, u toku su pregovori o isporukama u Austriju i Nemačku, pregovara se sa Astra Zenekom o zajedničkom razvoju vakcine. Tako da može nastati situacija da naši zapadni partneri zapravo sebi nanose štetu“, konstatuje Batjuk.

Pročitajte i:

Pogledajte i emisiju „Novi Sputnjik poredak“ – Novinari i/ili špijuni, strani plaćenici i domaći izdajnici:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala