Američka ucena: Uništite nepostojeće oružje, pa vam nećemo uvesti sankcije

© REUTERS / Larry DowningZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2021
Pratite nas
U skladu sa američkim zakonom o kontroli hemijskog i biološkog oružja iz 1991. godine, Rusiji preti druga runda sankcija zbog trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog. One se mogu izbeći samo ako Moskva preuzme odgovornost da više neće koristiti hemijsko oružje, saopštili su u Stejt departmentu.
"Pozivamo Rusiju da objavi i uništi svoj neprijavljeni program hemijskog oružja, pod međunarodnim nadzorom", navodi se u odgovoru predstavnika Stejt departmenta.

Stejt department je juče objavio o uvođenju sankcija Rusiji zbog slučaja Alekseja Navaljnog i tom prilikom nije bilo reči o nekakvoj drugoj rundi ograničavajućih mera.

Podsetimo, Rusija je 2017. godine zvanično objavila da je uništila poslednji kilogram hemijskog oružja. Ipak, Stejt department smatra da Moskva vodi tajni program izrade hemijskog oružja i da poseduje zalihe otrovnih supstanci.

"Zahtevi zakona (o kontroli hemijskog i biološkog oružja iz 1991. godine) o sankcijama su jasni. Rusija ima mogućnost da izbegne buduće sankcije u okviru ovog zakona, ako preuzme obavezu da više neće koristiti hemijsko oružje i dozvoliti inspekciju objekata kako bi se proverilo da li je ispunila svoje obaveze", ukazao je američki zvaničnik.

On je podsetio da su SAD, nakon pokušaja trovanja bivšeg oficira GRU Sergeja Skripalja 2018. godine, uvele dve runde sankcija Rusiji po istom zakonu. Međutim, Moskva tada nije prihvatila američke zahteve.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala