Vučić u Sarajevu predložio veliki samit Srbije i BiH na svim nivoima

© Foto : buducnostsrbijeavAleksandar Vučić i Milorad Dodik na aerodromu u Sarajevu
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik na aerodromu u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Sarajevu da sa Balkana treba govoriti jednoglasno i predložio veliki samit Srbije i BiH na svim nivoima.

„Pozivam da se jednim glasom mi na Balkanu obraćamo Briselu i svetu, to će biti politika Srbije“, rekao je Vučić na sarajevskom aerodromu.

„To bi bio samit najveći do sada, samit saradnje, poverenja i otvorenosti, da vidimo kako da u budućnosti šire otvorimo granice jedni prema drugima, da kamioni brže prolaze, da ljudi žive bolje“, rekao je Vučić.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je na zajedničkoj pres-konferenciji sa predsednikom Vučićem rekao da je na današnjem sastanku sa članovima Predsedništva BiH prihvaćena jedna od najboljih ideja, prenosi Tanjug.

„Jedna od najboljih inicijativa dolazi od Vučić da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi smo došli do rešenja koja će poboljšati saradnju BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržištu Srbije“, rekao je Dodik.

Ukazao je da robna razmena može da bude mnogo veća između dveju država i da će takav forum doprineti tome.

Dodik je zahvalio Vučiću na donaciji vakcina za potrebe Federacije BiH i dodao da to velika stvar s obzirom na to da je te vakcine Srbija mogla da upotrebi za svoje građane.

Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preneli su da su imali danas priliku i da razgovaraju sa Vučićem o odnosima dveju zemalja. Komšić je kazao da je bilo reči o samitu koji će pre svega okrenut ekonomskoj saradnji.

„Ima stvari oko kojih se slažemo, ali i nekih na koje različito gledamo. Bilo bi korisno i iskreno i nadamo se da će ovaj susret, a vakcine su povod, značiti novi pomak u odnosima BiH i Srbije“, podvukao je on.

Džaferović je kazao da je razgovarano o mnogo važnijim i bitnijim pitanjima vezano za odnose BiH i Srbiji, i oko ukupnih odnosa u regionu Zapadnog Balkana.

„Solidarnost, međusobno poštovanje, uvažavanje, rešavanje otvorenih pitanja razgovorom i dogovorom, a gde dogovora nema primenom međunarodnog prava su principi na kojima BiH želi da gradi svoje odnose sa svojim susedima“, naglasio je on.

Džaferović je podsetio da je BiH iskazala svoju solidarnost mnogo puta, ukazujući na odlazak lekara i medicinskih ekipa iz BiH u Novi Pazar kada je epidemija bila na vrhuncu.

„BiH želi prijateljske odnose sa susedima, sa državama sa kojima se graniči. Naši narodi žive u svim državama regiona i treba konačno da krenemo da relaksiramo ukupne odnose. To je bila glavna tema naših razgovora“, preneo je on.

Džaferović je ukazao da su brojna pitanja otvorena, od odnosa prema prošlosti, granica do mnogo drugih, i da je neophodno započeti dijalog, ali na principima koje je izneo.

Što se samita u Beogradu tiče rekao je da nema razloga da ne postoji saradnja na svim nivoima u cilju prosperiteta građana u obe države.

„Današnji sastanak nije samo uručivanje donacije. To je za mene više od toga. Jednom moramo da krenemo sa relaksacijom ukupnih odnosa“, istakao je on.

Džaferović je ukazao da građani odlaze iz BiH i iz Srbije, u bolje uređene sisteme, na zapad.

„Krajnje je vreme da na osnovama ovih principa krenemo sa intenziviranjem našeg dijalog. Dosta je više tenzija, jalovih rasprava. BiH je celovita država i gradićemo je u interesu svih njenih ljudi, naroda i građana. Sastoji od dva entiteta i Brčkog distrikta, koji su multietnički i tako ćemo je graditi. Poštovaćemo susede najmanje onoliko koliko oni poštuju BiH“, zaključio je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala