Da li ćemo na početku Igara imati srpsko-hrvatski spektakl?

© AFP 2023Srbija, Hrvatska košarka
Srbija, Hrvatska košarka - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Košarkaške reprezentacije Srbije i Hrvatske mogle bi da se sastanu na početku Olimpijskih igara u Tokiju, ukoliko izbore plasman kroz kvalifikacione turnire u Beogradu i Splitu, za šta postoje velike šanse.

FIBA je objavila raspored košarkaškog takmičenja na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, prema kojem bi se reprezentacije Srbije i Hrvatske sastale u prvom kolu koje je zakazano za 25. jul u 13:40 po lokalnom vremenu.

Ukoliko dođe do susreta Srbije i Hrvatske u Tokiju, to će biti drugi put da se nekadašnje članice Jugoslavije sastanu na olimpijskim šampionatima.

Prethodni susret desio se u Rio de Žaneiru, kada su Hrvati nadoknadili veliki minus, ali ipak pretrpeli poraz od Orlova (86:83), koji su se na kraju okitili srebrom.

Grupu B olimpiskog turnira u košarci čine Australija, Nigerija i pobednici kvalifikacionih turnira koji se igraju u Beogradu i Splitu.

Inače, sve 24 ekipe koje se bore za plasman na Olimpijske igre u Tokiju smeštene su u osam grupa koje će nastupati u četiri grada – Viktoriji, Splitu, Kaunasu i Beogradu. Samo pobednici sa ovih turnira obezbeđuju plasman na OI.

Turnir u Beogradu odigraće se od 23. do 28. juna, a selekcija Srbije smeštena je u grupi A zajedno sa Dominikanskom republikom i Filipinima, dok grupu B čine Italija, Portoriko i Senegal. 

U Splitu nastupaju selekcije Hrvatske, Nemačke, Rusije, Meksika, Tunisa i Brazila, u Kanadi pored domaćina igraće košarkaši Grčke, Kine, Urugvaja, Češke i Turske, a sa Litvancima će se u Kaunasu boriti igrači Južne Koreje, Venecuele, Poljske, Slovenije i Angole.

Ukoliko selekcija Srbije ostvari plasman na Igre u Tokiju, u drugom kolu bi se sastala sa Australijom 28. jula, a potom i Nigerijom poslednjeg dana u mesecu.

Za Olimpijske igre u Tokiju promenjen je format takmičenja, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Umesto dosadašnjeg u kojem je 12 reprezentacija bilo podeljeno u dve grupe po šest, nakon čega bi četiri najbolje nastavljale borbu u četvrtfinalu po nokaut sistemu, sada će biti podeljene u tri grupe po četiri selekcije.

Grupu A čine reprezentacije Irana, Francuske, SAD-a i pobednik kvalifikacionog turnira u Viktoriji, a grupu C Argentina, Japan, Španija i pobednik kvalifikanta sa turnira u Kaunasu.

Kako su „prozori“ umalo odneli veliku žrtvu – zemlju košarke

Paklen žreb: „Srpski delfini“ u grupi sa Hrvatima i Crnogorcima na OI u Tokiju

Reč „Rusija“ i „ruski“ biće zabranjeni na Olimpijadi, umesto himne – „Kaćuša“, umesto imena – „ROC”

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala