Slovačka o kritici „Sputnjika Ve“: Propaganda američkih sluga koje spaja samo mržnja prema Rusiji

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Zamenik predsednika slovačke stranke Smer – socijalna demokratija Ljuboš Blaha izjavio je da kritika vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) predstavlja propagandu američkih sluga čiji je zajednički imenitelj – mržnja prema Rusiji.

„Naša stranka pozdravlja isporuke ruske vakcine 'Sputnjik Ve' Slovačkoj. Odavno smo tražili to od vlade, šteta što je trajalo tako dugo. Geopolitika ne bi trebalo da igra ulogu kada je reč o zdravlju i slobodi izbora“, izjavio je Blaha.

On je rekao da ne planira da se vakciniše, ali da u Slovačkoj ima mnogo ljudi koji više veruju vakcinama iz Rusije nego iz zapadnih zemalja, te da je dobro što će imati izbor.

„'Sputnjik Ve' smatramo kvalitetnom vakcinom, kao što je to potvrdio naučni časopis 'Lanset'. Kritike ruske vakcine su propagandni izlivi spoljnopolitičkih sluga Sjedinjenih Američkih Država, čiji je jedini zajednički imenitelj mržnja prema Rusiji. To je neracionalno i štetno“, naglasio je on.

Kako je rekao, nakon pozitivnog primera Mađarske i Slovačke, u nekoliko evropskih zemalja raste pritisak za kupovinu ruske vakcine, uključujući u Austriji i Češkoj.

Poljska je jedna od zemalja u kojoj je mržnja prema Rusiji toliko snažna da često postupa nerazumno pri donošenju strateških odluka, što upravo njoj ide na štetu, smatra Blaha.

„Mi u Slovačkoj smo mnogo pragmatičniji i veliki deo naroda poštuje Rusiju, posebno žrtvu ruskog naroda prilikom našeg oslobađanja od fašizma. Već postaje istorijsko pravilo da nam spas dolazi iz Rusije. Tako je bilo tokom Drugog svetskog rata, a tako je i sada. Verujemo da će u što većem broju evropskih zemalja preovladati racionalnost i jačaćemo naše odnose s Rusijom ne samo u oblasti medicine, već i u drugim oblastima“, istakao je zamenik predsednika slovačke stranke.

Podsetimo, prva partija ruske vakcine „Sputnjik Ve“ stigla je juče u Slovačku. Slovački premijer je saopštio da će dva miliona vakcina pomoći da se vakciniše milion ljudi.

Slovačka je, kao i Mađarska, dala odobrenje za upotrebu ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, ne čekajući registraciju Evropske agencije za lekove.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala