Ruski senatori: Sankcije Zapada klasično podmetanje „dokaza“ i izgovor za blaćenje rukovodstva

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSneg u Moskvi
Sneg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Ruski senatori su burno reagovali na vest da Evropska unija i Amerika uvode sankcije Rusiji zbog slučaja Alekseja Navaljnog, istakavši da će Moskva sigurno odgovoriti na sankcije i da je ovo još jedna u nizu provokacija Zapada.
„Odluka EU i SAD je klasično izvrtanje činjenica, podmetanje 'dokaza' u neistraženu situaciju s ciljem potvrđivanja svoje „jedine verzije“ onoga što se dogodilo“, rekao je on.

Kosačov smatra da se „krivci“ ne utvrđuju, nego se proizvoljno imenuju bez ikakvog uvažavanja principa pretpostavke nevinosti.

„Da je EU zaista bila zainteresovana za utvrđivanje istine, što je nemoguće bez potpune istrage u Rusiji. ona bi uložila napore usmerene ne prema našoj zemlji, nego prema svojim članicama – Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj, tako što bi ih obavezala da osiguranu transparentnost baze dokaza. To se nije desilo. Shodno tome, za EU aktuelna situacija nije važna sama po sebi, već samo kao izgovor za blaćenje ruskog rukovodstva“, ističe Kosačov.

On je istakao da je to nedopustiv način u međunarodnim odnosima, koji će bez sumnje naići na odgovor ruske strane.

Zamenik predsednika Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov smatra da sankcije EU zbog Alekseja Navaljnog trebalo bi da povuku za sobom recipročne mere, i to da utiču na svaku od zemalja EU koje su uvele sankcije protiv ruskih državljana.

„Odluka je, naravno, na rukovodstvu zemlje, ali sam siguran da te sankcije treba da prouzrokuju recipročne mere. Pritom, u svakoj od zemalja EU postoji povod da se pronađu oni koji su odgovorni za te sankcije“, rekao je Džabarov Sputnjiku.

Šef Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki veruje da nove sankcije EU protiv Rusije neće doneti nikakav rezultat, „čega su evropski političari dobro svesni“.

„Uprkos tome, oni ponovo nanose još jedan udarac saradnji Rusije sa EU iz izmišljenih razloga“, rekao je Slucki.

Prema njegovim rečima, Rusija će sigurno „srazmerno odgovoriti na sve sankcione napade“.

Slucki je naglasio da je odluka o sankcijama protiv šefova bezbednosnih struktura apsolutno nezakonito i beskorisno.

„To je još jedan korak u nizu provokacija Zapada, povezanih sa 'berlinskim pacijentom' u cilju daljeg ocrnjivanja Rusije i stvaranja odgovarajuće pozadine za politiku obuzdavanja“, dodao je on.

Podsetimo, Evropska unija u utorak je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za kršenje ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog.

Na sankcionom spisku nalaze se predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov.

Predstavnica američke administracije je nešto kasnije saopštila da i SAD uvode sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim.

Ranije je Simonovski okružni sud u Moskvi presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju „Iv Roše“ za krađu preko 30 miliona rubalja. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala