Osam decenija pakla: Poražavajući rezultati francuske istrage o zlostavljanju dece

CC0 / Pixabay / Katolički sveštenik
Katolički sveštenik - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Oko 10.000 dece seksualno su zlostavljali sveštenici i drugi zvaničnici Katoličke crkve u Francuskoj od pedesetih godina do danas, saopštila je u preliminarnom izveštaju nezavisna komisija koja istražuje takve zločine.

Komisiju, koju čine 22 pravnika, lekara, istoričara, sociologa i teologa, formirali su katolički biskupi u Francuskoj 2018. godine, posle serije skandala koji su šokirali tu zemlju, a u koje su bili umešani sveštenici.

Časne sestre - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2020
Užas u Nemačkoj: Časne sestre vodile decu sveštenicima i moćnicima koji su ih silovali

„Moguće je da je broj žrtava 10.000. Ranije procene su potcenjivale broj žrtava“, rekao je AFP-u Žan Mark Sov, predsednik komisije, prenosi RT.

U junu prošle godine, komisija je procenila da je broj dece žrtava oko 3.000, te da je u oko 1.500 sveštenika i crkvenih zvaničnika bilo umešano u zlostavljanja tokom decenija.

Ta procena bila je zasnovana na dobrovoljnim svedočenjima koje je komisija prikupila od 2019. godine preko specijalne platforme. Međutim, sada Sov smatra da ta svedočenja nisu krajnji broj žrtava. Do sada je prikupljeno čak 6.500 iskaza svedoka, dok se istražuju crkveni arhivi u potrazi za podacima o mogućim žrtvama koje su u međuvremenu preminule, kao i o onima koje nisu htele da govore.

„Postojao je pravi sistem zlostavljanja u brojnim katoličkim institucijama i religioznim zajednicama“, kazao je Sov. On je, ipak, dodao da su slučajevi sistemskog zlostavljanja tek manji deo ukupnog broja incidenata koji su poznati komisiji.

Sov je dodao da se brojke i dalje ažuriraju i da će biti preciznije u budućnosti. Očekuje se da komisija saopšti konačni izveštaj krajem septembra ili početkom oktobra ove godine.

Kada je ova komisija formirana 2018. godine, pojedine grupe francuskih katolika tražile su da istragu vodi parlamentarna komisija, a ne crkvena. Sada se očekuje da komisija predloži i mogućnost odštete za žrtve.

Međutim, francuski mediji navode da Katolička crkva u toj zemlji neće čekati konačni izveštaj komisije, već da bi sama do kraja marta mogla da donese odluku o odšteti žrtvama.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala