Ministar prosvete saopštio kada ćemo imati nove udžbenike iz srpskog, istorije i geografije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPrvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić
Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je javni interes da udžbenike iz tzv. indentitetskih predmeta za osnovce i srednjoškolce ponovo izdaje država, ističući da očekuje da već 2022. imamo nove udžbenike iz srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije.

Iako su i do sada udžbenici pisani u Srbiji, izdavači su dominantno iz zemalja regiona, naveo je Ružić za RTS, ističući da u svim zemljama EU udžbenike iz indentitetskih predmeta izdaje država.

Ministar prosvete smatra da je predsednik Aleksandar Vučić izneo utemeljenu ideju, dodavši da će se u resornom ministarstvu u sredu sastati Radna grupa za izmene Zakona o udžbenicima.

Ružić je ukazao da je nekada jedini izdavač, Zavod za izdavanje udžbenika, spao na tri odsto tržišta.

„Sve je počelo 2003. godine, a tržište je definitivno liberalizovano Zakonom o udžbenicima iz 2009.“, podsetio je Ružić.

„Dara iz Jasenovca“ da bude u programu za srednje škole

Osvrnuvši se na film „Dara iz Jasenovca“, Ružić je ocenio da je on značajan za kulturu sećanja i da treba da se nađe u nastavi za srednje škole.

„Mislim da svi imaju neko predznanje o Jasenovcu, a ‘Dara iz Jasenovca’ nam daje kulturu sećanja, uz sve ono što smo prolazili u bližoj istoriji“, naglasio je Ružić.

On je naveo da je predložio u parlamentu da film bude u programu za srednje škole uz saglasnost roditelja.

Stabilna infektivna situacija u školama, Vranje jedini izuzetak

Govoreći o trendu zaraženih virusom korona među đacima i studentima, Ružić je istakao da brojke nisu alarmantne, sem u Vranju.

Postoji blagi porast među nastavnicima i profesorima — 1,5 do 1,6 odsto od ukupno broja zaposlenih, 0,5 odsto đaka u osnovnim i 0,6 do 0,7 u srednjim školama.

Škole nisu plodno tlo za širenje virusa“, dodaje Ružić.

Kao jedini izuzetak, resorni ministar navodi Vranje gde su, kako je rekao, brojke pomahnitale i da su zbog toga sve škole prešle na onlajn nastavu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala