Lajčak poručio iz Prištine: Verujem da će se dijalog završiti za par meseci

© Tanjug / Vadim GhirdaSpecijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je da ne očekuje da će dijalog Beograda i Prištine trajati godinama i da veruje da će se okončati za par meseci.

Lajčak je, na konferenciji za novinare, posle sastanka sa v.d. predsednikom privremenih institucija u Prištini Vjosom Osmani rekao da nije na EU da ubrzava taj proces i da je na Beogradu i Prištini da odluče kada će se nastaviti, navodi portal „Reporteri“.

„Ukoliko se budu sastajali mesečno ili nedeljno oni će olakšati taj proces. Ne očekujemo da traje tri, pet ili 10 godina“, naveo je Lajčak.

Kako je rekao, nada se da će se proces završiti tokom mandata Aljbina Kurtija.

„Ne vidim prepreke na tom putu“, istakao je Lajčak.

Komentarišući mapu ispred koje se slikao, a koja je izazvala reakciju javnosti u Prištini, Lajčak je kazao da je do sada sve u vezi toga pojasnio, da zvaničnik EU može da koristi samo zvanične mape, a da je to zvanična mapa koju je dobio.

„Bilo bi vrlo neprofesionalno da sam stavio drugu mapu“, rekao je Lajčak.

Priština za „resetovanje“ dijaloga

Osmani smatra da bi dijalog trebalo da se „resetuje“ kako bi se pomoglo Prištini da „poštuje sopstvene interese“ u procesu koji bi trebalo da rezultira uzajamnim priznanjem u postojećim granicama, navela je „Koha“, a prenosi Tanjug.

Ponovila je da Priština u dijalogu neće dozvoliti da se pregovara o promeni granica, kao i da će iscrtati crvene linije u dijalogu koje će to onemogućiti.

„Kosovo je napravilo previše kompromisa koji su doveli do njegove nefunkcionalnosti. Nije vreme da se od Kosova još nešto traži, niti ideje koje su izuzetno opasne, poput promene granica. Kosovo nije korpa sa voćem i povrćem iz koje svako uzima šta hoće“, rekla je Osmani.

Ona je izjavila da će predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija blisko sarađivati oko dijaloga sa Beogradom, što nije bio slučaj, kako je rekla, kada je predsednik bio Hašim Tači.

Podsetimo, Lajčak je sinoć započeo trodnevnu posetu Prištini, nakon koje će posetiti Beograd 3. i 4. marta i Podgoricu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala