Jermenski predsednik ponovo odbio da razreši dužnosti načelnika Generalštaba

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Jermenije Armen Sarkisjan
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan odlučio je da ne potpiše zahtev premijera Nikola Pašinjana za smenu načelnika Generalštaba Oružanih snaga zemlje Onika Gasparjana.
„Predsednik zemlje odlučio je da ne potpiše predlog ukaza“, navodi se u saopštenju pres službe predsednika.

Prema ustavu, ukaz o razrešenju će stupiti na snagu automatski.

Ovo je drugi Pašinijanov zahtev u vezi sa smenom načelnika Generalštaba.

U saopštenju pres službe dodaje se da se Sargsian žalio Ustavnom sudu.

„Predsednik Jermenije obratio se Ustavnom sudu za rešavanje pitanja ustavnosti Zakona o vojnoj službi i statusu vojnika od 15. novembra 2017. godine“, piše u saopštenju.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Pašinjan je u intervjuu za portal „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pašinjan je 25. februara uputio zahtev predsedniku Jermenije da smeni načelnika Generalštaba Oružanih snaga, ali Sarkisjan ovaj ukaz nije potpisao i vratio ga je vladi. Administracija predsednika ponovo je 28. februara od premijera primila zahtev za razrešenje dužnosti načelnika Generalštaba.

Prema jermenskom ustavu, predsednik može u roku od tri dana da vrati odgovarajući akt sa svojim primedbama premijeru, koji je podneo zahtev za razrešenje viših oficira. Ako šef vlade ne prihvati ove primedbe, predsednik mora da potpiše odgovarajući akt ili da se obrati Ustavnom sudu. Ukoliko predsednik ne ispuni ove uslove, odgovarajući akt stupa na snagu automatski.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala