„Blumberg“: Amerika uvodi sankcije protiv 10 ruskih zvaničnika?

© AP Photo / Jon ElswickAmerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA
Amerikanskie flagi na fone Kapitoliя v Vašingtone, SŠA - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Amerika bi mogla tokom dana da uvede sankcije protiv deset ruskih zvaničnika, bliskih predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, zbog situacije u vezi s blogerom i opozicionarom Aleksejem Navaljnim, piše „Blumbereg“ pozivajući se na neimenovanog američkog zvančnika. Te sankcije bi bile usklađene sa sankcijama EU.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da će Rusija nedvosmisleno odgovoriti na potencijalne nove sankcije Amerike.

„Niko nije ukinuo pravila diplomatije, a jedno od pravila je – reciprocitet“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa uzbekistanskim kolegom.

Podsetimo, Amerika je najavila uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog Navaljnog, a britanska agencija Rojters je objavila da bi to moglo da se dogodi već danas.

„Vašington post“ je nedavno pisao da nova administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena priprema sankcije i niz drugih ozbiljnih mera protiv Rusije zbog velikog sajber napada koji joj se pripisuje na računarske mreže američkih institucija i kompanija, kao i u vezi sa situacijom oko Navaljnog.

List tvrdi da je cilj ovih mera da se „pošalje šira poruka“ da su ruske vlasti navodno „dugi niz godina koristile sredstva u sajber prostoru za sprovođenje niza dejstava koje su bile neprijateljske prema interesima SAD i njihovih saveznika“, kao što je mešanje u izbore i krađa podataka o istraživanjima vakcine protiv virusa korona.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije su na sastanku 22. februara doneli političku odluku o proširenju individualnih antiruskih sankcija koje će se ticati umešanih u hapšenje Navaljnog.

Sankcije će prvi put biti usvojene u okviru novog režima globalnih sankcija Evropske unije za ozbiljna narušavanja ljudskih prava, koji je usvojen u decembru 2020. godine i još uvek nije primenjen. Evropska unija je više puta osuđivala hapšenje Navaljnog i njegovu kaznu i zatražila njegovo hitno puštanje na slobodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala