Američka obaveštajna zajednica optužila FSB za trovanje Navaljnog

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaFSB
FSB - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2021
Pratite nas
Američka obaveštajna zajednica „sa velikom sigurnošću“ smatra da iza trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog stoji ruska Federalna služba bezbednosti (FSB), izjavio je visoki predstavnik američke administracije.
„Obaveštajna zajednica sa velikom sigurnošću smatra da su pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti upotrebili nervni agens 'Novičok' kako bi otrovali ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog“, rekao je on.

Komentarišući ovu vest, zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta federacije, general FSB-a Vladimir Džabarov je istakao da je Rusija, za razliku od SAD, uništila zalihe hemijskog oružja, što je potvrdila i Organizacija za zabranu hemijskog oružja.

„Za šta da se kažnjava FSB? Nema ni sudske presude ni istrage. Drugi dan nakon što je prevezen u Nemačku Navaljni je već šetao bolničkim hodnicima, a sedmicu dana kasnije je već šetao Berlinom. I uz sve to nam kažu da je navodno otrovan 'Novičokom'“, podseća Džabarov.

Prema njegovim rečima, Rusija treba oštro da odgovori na sankcije SAD.

„Vašington je prešao sve granice dozvoljenog. Stiče se utisak da im je više svejedno šta je izgovor, samo da se uvedu sankcije“, istakao je on.

Džabarov sumnja da će „nova administracija Bele kuće nadmašiti prethodnu“. Prema njegovim rečima, tim Džoa Bajdena brine destabilizacija situacije u SAD. 

„Zbog toga će se aktuelna administracija Bele kuće potruditi da skrene pažnju na 'spoljne pretnje', sankcije protiv Rusije“, konstatuje senator.

Podsetimo, Evropska unija danas je prvi put uvela sankcije u okviru novog globalnog režima za kršenje ljudskih prava protiv četvorice ruskih državljana zbog hapšenja Alekseja Navaljnog.

Na sankcionom spisku nalaze se predsednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin, direktor Ruske garde Viktor Zolotov, generalni tužilac Rusije Igor Krasnov i šef Federalne kaznene službe Aleksandar Kalašnjikov.

Predstavnica američke administracije je nešto kasnije saopštila da i SAD uvode sankcije protiv sedam činovnika ruske vlade zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim.

Podsetimo, Alekseju Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu. Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala