„Zemlja nomada“, „Borat“, „Damin gambit“ i „Kruna“ dominirali dodelom Zlatnog globusa

© AFP 2023 / VALERIE MACONDodela Zlatnog globusa u onlajn formatu
Dodela Zlatnog globusa u onlajn formatu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Svečana ceremonija dodele Zlatnih globusa borila se sa nizom tehničkih problema onlajn dodele priznanja organizovane na dva kraja Amerike, ali bez većih iznenađenja u pogledu nagrađenih ostvarenja, osim u glumačkim kategorijama.

Što se tiče nagrada za filmska ostvarenja, Zlatni globusi su bili prilično ravnomerno raspoređeni, a „Zemlja nomada“, „Soul“ i „Borat naknadni film“ su osvojili po dve nagrade.

Rediteljka Kloi Žao je osvojila Zlatni globus za najbolju režiju, i ušla u istoriju kao prva žena azijskog porekla koja je osvojila ovo prestižno priznanje za svoj film Zemlja nomada koji je takođe, prema mnogobrojnim predviđanjima, proglašen i za najbolji film, prenosi RTS.

Piksarov film „Soul“ je osvojio nagradu kao najbolji animirani film i za najbolju muziku, a „Borat naknadni film“ je bio veliki pobednik jer je osvojio Zlatni globus kao najbolji film u kategoriji komedije i Saša Baron Koen nagradu kao najbolji glumac.

​U kategoriji televizijske produkcije i striming platformi, dominirao je, naravno, „Netfliks“. „Kruna“ je ovog puta osvojila više nagrada od bilo koje druge serije – četiri, uključujući i onu za najbolju dramsku TV seriju i priznanja u glumačkim kategorijama za Džoša O‘Konora, Emu Korin i Džilijen Anderson.

​„Damin gambit“ je pobedio u kategoriji Najbolja mini serija, a nagrada je pripala i glavnoj zvezdi, Anji Tejlor-Džoj.

Sitkom Schitt's Creek je još jedan od velikih pobednika koji je osvojio Zlatni globus kao najbolja TV serija – komedija i za najbolju glumicu, kultnu Ketrin O‘Hara.

Bilo je i velikih iznenađenja, posebno u kategorijama filmske glume. Iznenađenje je bilo da je Rozamund Pike dobila priznanje kao najbolja glumica u mjuziklu za ulogu u filmu „I Care A Lot“, a najveći šok je bila Andra Dej koja je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u drami. Ništa manje iznenađenje je bio i Zlatni globus za Džodi Foster kao najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Iznenađenje je možda bilo i to što „Netfliksova“ drama „Mank“ reditelja Dejvida Finčera, priča o scenaristi filma „Građanin Kejn“, koja je bila veliki favorit sa šest nominacija, nije osvojila nijednu od nagrada.

​Zvezda „Crnog pantera“, Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt u 44. godini šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen kao najbolji glumac za poslednju ulogu u drami o džezu „Ma Rainey's Black Bottom“.

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica Zlatnih globusa, primila je nagradu „Sesil B. Demil“ za životno delo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

​Za najbolji strani film izabran je južnokorejski „Minari“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala