U Hrvatsku stigao njujorški soj korone: „Malo znamo o njemu“

CC BY 2.0 / Flickr / NIAID / Novi virus korona SARS-CoV-2
Novi virus korona SARS-CoV-2 - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata zabeležen 91 novi slučaj zaraze virusom korona, a život je izgubilo 11 osoba. Hrvatski Krizni štab saopštio je da je u toj zemlji registrovan njujorški soj vurusa korona.

Nadležni su saopštili da se za sada malo zna o novom soju koji je registrovan kod dve osobe, dok su južnoafričkim sojem zaražene tri osobe.

"Malo znamo o njujorškom soju. Prve vesti su počele da se pojavljuju krajem prošle nedelje. Ono što do sada znamo da je to jedna od novih varijanti virusa koja se širi brže i da procenat tog soja u Njujorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podležu istim merama kao i osobe koje dolaze iz Velike Britanije i Brazila. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, važe ista pravila, one su za nas treće zemlje i mora se imati 48-satni negativan PCR test", rekao je direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

Capak je rekao da su ranije imali osam potvrđenih slučajeva britanskog soja

Da li korona postaje sve opasnija: Pronađen četvrti soj virusa

"To nam je potvrdila španska laboratorija. Tri slučaja britanska soja su potvrđena u Infektivnoj klinici, od 300 uzoraka koja smo poslali imamo 60 pozitivnih, dva iz Njujorka, tri potvrđena južnoafrička. Te tri osobe su bile u Zanzibaru", rekao je Capak.

Saopšteno je i da je preminula osoba stara 40 godina, koja ranije nije imala zdravstvenih problema.

"Najmlađa preminula osoba je imala 40 godina, ta osoba je bila bez komorbiditeta. Prosek preminulih je 73 godine. U samoizolaciji je 14.074 osobe. Sa 27. februarom utrošeno je 213.068 doza vakcine. Vakcinisano je 153.085 osoba. S dve doze je cepljeno je 59.983, s jednom dozom 93.102 osobe", pomoćnica hrvatskog ministra zdravlja rekla je Vera Katalinić-Janković, prenosi zagrebački portal Indeks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala