Starorimski „lamborgini“: Otkrivene luksuzne kočije u Pompeji /video, foto/

© AP Photo / Parco Archeologico di PompeiLuksuzna starorimska kočija nađena na arheološkom nalazištu u Pompeji
Luksuzna starorimska kočija nađena na arheološkom nalazištu u Pompeji - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Arheolozi su našli nesvakidašnje otkriće u Pompeji - savršeno očuvanu kočiju kakva do sada nije nađena u Italiji. Radi se o luksuznoj kočiji, koju stručnjaci nazivaju „starorimskim lamborginijem“.

Erik Peler, profesor klasične istorije na Univerzitetu Masačusets Amhers, koji je napisao i knjigu o saobraćaju u staroj Pompeji, ovu kočiju nazvao je „sportskim automobilom iz vremena Starog Rima“.

„Pisao sam o mnogim vozilima koja su korišćena u to doba. Neka su bila kao današnji karavani ili automobili kojima vozimo decu na trening. A ova su kao „lamborgini“. Kao luksuzan, luksuzan automobil“, kaže Peler, prenosi RT.

Radi se o ceremonijalnoj kočiji koja je imala četiri točka od metala, luksuzne gvozdene naslone i naslone za ruku, udobna sedišta za dvoje ljudi i bila je ukrašena detaljima kao što su satiri, nimfe ili Kupidoni izrađeni u gvožđi i bronzi.

© AP Photo / Parco Archeologico di PompeiDetalj sa luksuzne starorimske kočije nađene na arheološkom nalazištu u Pompeji
Starorimski „lamborgini“: Otkrivene luksuzne kočije u Pompeji /video, foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Detalj sa luksuzne starorimske kočije nađene na arheološkom nalazištu u Pompeji

Kočije su gotovo potpuno netaknute posle 2.000 godine, pošto su ih od erupcije Vezuva, koji je uništio Pompeju, zaštitili krov i zidovi trema gde su bile smeštene.

​​One su preživele i pljačkaše arheoloških nalazišta, koji su harali ovim delom Italije stotinama godina, kradući sve vredno što su mogli da iskopaju iz Pompeje.

Kočije su otkrivene početkom januara, ali su arheolozi tek sad uspeli da ih otkopaju specijalnim tehnikama, kako ne bi bile oštećene.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala