Šta za Srbiju znači izgradnja drugog gasovoda ka Bugarskoj? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Srbija je postigla diverzifikaciju pravaca snabdevanja gasom. Nije za vršena diverzifikacija izvora gasa – i dalje smo usmereni na ruski gas.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je prilikom prošlonedeljne posete Bugarskoj najavila tender za izvođača radova za gradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom – projekat o kome se priča već 50 godina. Taj gasovod će posle Balkanskog toka biti drugi cevovod kojim će biti spojeni srpski i bugarski gasovodni sistemi.

Odgovor na pitanje šta za Srbiju znači izgradnja drugog gasovoda ka Bugarskoj, uopšte nije lak jer se prepliću politika i ekonomija. Cevovod na kome insistiraju i Brisel i Vašington, za koji je EU čak odobrila bespovratnu finansijsku pomoć, i Bugarskoj, koja je članica i Srbija koja to još nije, lobisti protiv ruskog gasa forsiraju sa tezom da će njime ove dve zemlje, ali i svi koji su umreženi sa njima, moći da pojačaju svoju energetsku bezbednost jer će moći da kupuju i gas iz drugih izvora.

O tome šta ta diverzifikacija znači, posebno za Srbiju, u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Slobodanom Aćimovićem sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala