Sofija zabrinuta zbog učestalih napada na makedonske Bugare

© Foto : Wikipedia/Alexdevil Aerodrom u Sofiji, Bugarska
Aerodrom u Sofiji, Bugarska - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Predsednik Bugarske Rumen Radev održao je sastanak sa šefovima službi bezbednosti zbog učestalih slučajeva agresije protiv Bugara u Severnoj Makedoniji. Povod za sastanak je poslužilo nedavno obraćanje predsedniku kulturnog centra iz Bitolja, kao i signali etničkih Bugara koji žive u susednoj zemlji.

Kako je saopštila pres-služba administracije predsednika, šef države i načelnici službi su razgovarali o merama zaštite bugarskih građana u inostranstvu koji postaju objekti napada zbog svoje nacionalne pripadnosti. Kakve konkretne mere će biti preduzete, nije navedeno.

Krajem februara bugarski kulturni centar „Ivan Mihajlov“ u Severnoj Makedoniji objavio je otvoreno pismo predsedniku Bugarske u kojem su makedonski Bugari saopštili da se plaše da otvoreno govore o svojoj nacionalnosti. U organizaciji su podsetili da u republici predstoji popis stanovništva i izrazili nadu da će Bugarska pomoći da se osigura bezbednost svih Makedonaca koji žele da se na popisu otvoreno izjasne kao makedonski Bugarin.

„Obraćamo vam se sa molbom da se značajno uprosti procedura dobijanja bugarskog državljanstva koje bi nas zaštitilo od pritiska bugarofobije… Insistiramo da svaki državljanin Severne Makedonije koji pomoću fotokopije dokaže da se tokom popisa upisao kao „mekedonski Bugarin“, ako izrazi želju, dobije bugarsko državljanstvo u skraćenoj proceduri“, navodi se u obraćanju predsedniku predstavnika kulturnog centra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala