Rusija i Sirija: SAD koriste humanitarnu pomoć za snabdevanje militanata

© AFP 2023 / HANDOUTVozila Ujedinjenih nacija na putu u Siriji
Vozila Ujedinjenih nacija na putu u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Vašington vrši pritisak na UN moleći za humanitarnu pomoć stanovnicima kampa Rukban u Siriji, koja potom odlazi na snabdevanje militanata, navodi se u zajedničkoj izjavi međuresorskih koordinacionih štabova Rusije i Sirije.
„Sjedinjene Američke Države koriste nastalu situaciju kako bi izvršile pritisak na rukovodstvo UN, redovno pokrećući temu o potrebi isporuke humanitarne pomoći stanovnicima kampa. Istovremeno, Amerikanci zapravo računaju na to da će ovu robu upotrebiti za snabdevanje militanata pod njihovom kontrolom koji deluju u tom području, kao što se već više puta dogodilo“, ističe se u izjavi.

U saopštenju se naglašava da „odgovornost za sve što se dešava u zoni okupiranoj Amerikancima i kampu Rukban koji se nalazi u njoj, uključujući snabdevanje stanovnika kampa vodom, hranom i osnovnim potrepštinama, do trenutka njenog vraćanja pod kontrolu sirijske vlade, leži isključivo na američkoj strani“.

U dokumentu se dodaje da Sjedinjene Američke Države sprečavaju da se kamp rasformira, što je glavna prepreka za obnavljanje suvereniteta i mirnog života u Siriji.

Pri tome su sirijske vlasti spremne da prihvate sve građane pritvorene u Rukbanu i pruže im bezbednost i pristojne uslove za život.

Kamp Rukban se u rusko-sirijskoj izjavi naziva američkom „pokretnom trakom“ za obuku ekstremista za održavanje žarišta napetosti u Siriji.

„Odsustvo volje američke strane da organizuje povlačenje ilegalnih oružanih formacija koje su pod kontrolom militanata i interno raseljenih lica iz zone El Tanf, samo potvrđuje da su upravo Sjedinjene Američke Države te koje su zainteresovane za očuvanje logora i da je njihova prava namera u pogledu Rukbana da obezbede ‘pokretnu traku’ za obuku ekstremista za održavanje napetosti u žarištima u Siriji“, zaključuje se u saopštenju.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici od 2014. godine sprovode vojnu operaciju u Siriji i Iraku protiv terorističke grupe DAEŠ, s tim što u Siriji deluju bez dozvole vlasti te zemlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala