Uživo: Pašinjan na velikom mitingu u Jerevanu: Oprostite mi!

© Foto : ScreenshotMiting pristalica Nikole Pašinjana
Miting pristalica Nikole Pašinjana - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Pristalice premijera Jermenije Nikole Pašinjana okupile su se na trgu Republike u centru Jerevana, gde se nalazi zgrada Vlade. Premijer se obratio okupljenima, zatraživši oproštaj za sve greške aktuelne vlasti.

Miting je počeo himnom Jermenije i minutom ćutanja za poginule u odbrani Nagorno Karabaha.

„Za trideset godina nezavisnosti napravili smo sve moguće greške. Za poslednje dve godine i 10 meseci, nakon revolucije, takođe su bile napravljene sve moguće greške“, rekao je Pašinjan obraćajući se okupljenima.

„U pitanju je naša vlada, ja sam. Želim od svih vas, od svih građana Jermenije, od cele dijaspore, od svih građana Karabaha da zatražim oproštaj za sve moje greške“, dodao je on.

Po njegovim rečima, načelnik Generalštaba Onik Gasparjan mora da ode: Jermenija ne može da ima načelnika koji je spreman da izvede tenkove na sopstveni narod.

„Saopštenje Generalštaba Oružanih snaga je apsolutno nezakonito, jer Ustav jasno propisuje neutralnost vojske u političkim pitanjima. Načelnik Generalštaba jasno iznosi političke stavove čime krši sva pravila i Ustav Jermenije“, naglasio je premijer.

Pašinjan se nada da će predsednik Armen Sarkisjan potpisati smenu načelnika Generalštaba Onika Gasparjana.

On je prethodne vlasti, između ostalog bivšeg predsednika Serža Sargsjana, optužio za vršenje uticaja na generale. Kako je naveo, ljudi koji su u martu 2008. godine izveli vojsku na sopstveni narod, i sada pokušavaju to da urade. 

Pašinjan je izrazio spremnost na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i raspisivanje referenduma o novom Ustavu, kojim bi se sa parlamentarnog sistema, prešlo na polupredsednički.

Nakon govora premijera, okupljeni su krenuli u šetnju centralnim ulicama.

Kriza u Jermeniji

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“. Pašinjan je u intervjuu za portal „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala