Počinje masovna vakcinacija u Srpskoj: Stiglo 20.000 doza ruske vakcine /video, foto/

© Sputnik / Magda Gibelli / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina Sputnjik Ve
Ruska vakcina Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
U Republiku Srpsku stiglo je 20.000 doza ruske vakcine „Sputnjik Ve“. I ova isporuka vakcina namenjena je za vakcinisanje zdravstvenih radnika i zaposlenih u ustanovama za stare. Deo koji preostane biće usmeren prema opštoj populaciji i to starijima od 65 godina i hroničnim bolesnicima. Ova serija vakcina trebalo bi da bude u upotrebi krajem sedmice.

I ove doze ruskih vakcina dopremljene su po interventnom uvozu i moraju prvo da idu na kontrolu u Agenciju za lekove i medicinska sredstva BiH, a nakon toga kreće distribucija zdravstvenim ustanovama, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS, prenosi RTRS.

Do sada je u Srpskoj vakcinisano oko 3.500 zdravstvenih i radnika u socijalnim ustanovama za stare. Većina je vakcinisana ruskom vakcinom, dok je jedan deo primio vakcinu u Srbiji.

Doze koje su sada stigle, kada se zaokruži ta prioritena grupa, ići će za masovnu vakcinaciju, za koju je završena i obuka zdravstvenih radnika.

„Reč je o 20.000 doza prve komponente za 20.000 osoba, tako da imamo najave da će u bliskom periodu stići druga komponenta za revakcinaciju. To je sličan princip kako radi i Srbija. Cilj je što pre krenuti u vakcinaciju, a da nakon toga dolaze one količine potrebne za revakcinaciju“, dodao je Šeranić.

Kada je u pitanju Kovaks program nabavke vakcina,za sutra je najavljen sastanak sa predstavnicima „Fajzera“ koji žele da se uvere u verodostojnost podataka koje nudi BiH, iako su sve obaveze ispunjene.

„Za Kovaks je značajan prvi kvartal 2021. godine, odnosno u martu bi trebalo da dođu određene količine iz ovog sistema nabavke. Očekujem da će Kovaks odgovoriti našim zahtevima, jer smo na vreme ispunili sve naše obaveze, te ne vidim razloga da se to ne realizuje“, rekao je Šeranić.

Srpska sa Ruskom Federacijom ima okvirni ugovor za milion i 200 hiljada doza vakcina jer se još ne zna koliko traje imunitet na virus korona nakon vakcinacije,pa su neophodne i dodatne doze.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala