Pašinjan o sistemima „Iskander“: Pogrešno sam obavešten

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRaketni sistem "Iskander M"
Raketni sistem Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom došao do zaključka da je pogrešno informisan o sistemima „Iskander“, njegova izjava nije se ticala sadržaja i kvaliteta jermensko-ruskih savezničkih odnosa u oblasti vojne i vojno-industrijske saradnje, prenosi Sputnjik Jermenija.

„Premijer Republike Jermenije i predsednik Ruske Federacije su u nedavnom telefonskom razgovoru, između ostalog, razgovarali i o izjavi premijera Jermenije o upotrebi sistema ‘Iskander’ od strane Jermenije“, izjavila je portparolka premijera Jermenije Mane Gevorgjan, prenosi jermenski Sputnjik.

Kako se navodi, tokom poređenja dostupnih činjenica i informacija, jermenski premijer je zaključio da je pogrešno informisan o ovoj situaciji.

Ruski raketni sistem „Iskander M“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2021
Rusko Ministarstvo odbrane: Jermenija nije upotrebila „Iskander“ rakete
„Štaviše, izjava premijera nema nikakve veze sa sadržajem i kvalitetom jermensko-ruskih savezničkih odnosa u oblasti vojne i vojno-industrijske saradnje. Nema sumnje da je rusko oružje jedno od najboljih na svetu. Republika Jermenija nastavlja blisku saradnju sa Ruskom Federacijom u oblastima vojne industrije i visokih tehnologija i namerava da preduzme korake za njeno dalje produbljivanje“, dodaje agencija.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jerevanu posle Pašinjanovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“.

Pašinjan je u intervjuu za portal „1in.am“ govorio o eskalaciji sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen prošle godine i tom prilikom, komentarišući izjavu bivšeg jermenskog predsednika Serža Sargsjana da su jermenske snage mogle na samom početku borbenih dejstava da upotrebe rakete „Iskander“, izneo tvrdnju da je uspešno dejstvovalo svega 10 odsto tih raketa.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba ponuđeno je da podnese ostavku. U četvrtak ujutro, Oružane snage Jermenije izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i šatore u blizini parlamenta. Oni nisu raspoloženi za pregovore sa vlastima i traže ostavku premijera.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala