Nakon ruskog ratnog broda u luku u Sudanu uplovio i američki razarač

CC BY 2.0 / Flickr/Official U.S. Navy Page / Američki ratni razarač "Porter" na vojnim vežbama u Baltičkom moru
Američki ratni razarač Porter na vojnim vežbama u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Američki raketni razarač „Vinston Čerčil“ uplovio je u luku Port Sudan, dan nakon što je u istu stigla ruska fregata „Admiral Grigorovič“, piše saudanski list „Sudani“.

Ratna mornarica SAD izvestila je da je uplovljavanje razarača u luku Port Sudan usledilo nakon posete američkog transportno-desantnog broda „Karston siti“ (24-26. februara), zamenika šefa Afričke komande kontraadmirala Endrjua Janga i direktora obaveštajne službe ove komande, kontraadmirala Hajdija Berga „sa ciljem daljeg razvoja partnerstva sa sudanskim oružanim snagama“.

„Zajedno sa prelaznom civilnom vladom Sudana želimo da uspostavimo partnerske odnose između naših oružanih snaga. Samo poslednjih nekoliko meseci smo svedoci povećanja kontakata između vojski“, rekao je kontraadmiral Majkl Bejz, načelnik štaba američke ratne mornarice 6. Operativne američke flote.

Kako se naglašava, ova poseta će omogućiti vojnim rukovodiocima Sudana i SAD da nastave pregovore radi daljeg traganja za mogućnostima zajedničkog rada i stvaranja osnova za odnose koji su usmereni na osiguranje bezbednosti i stabilnosti u regionu.

„Mi se nadamo da ćemo ojačati naše prijateljstvo širenjem uzajamne saradnje na moru i kopnu“, naglasio je kontraadmiral.

Ovo je prva poseta američkog ratnog broda Sudanu, nakon formiranja Afričke komande oružanih snaga SAD 2008. godine.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala