Kremlj: Nije bilo aneksije Krima

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrim, Rusija
Krim, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući izjavu američkog predsednika Džoa Bajdena da Sjedinjene Američke Države „nikada neće priznati takozvanu aneksiju“ Krima, rekao da se to nikada nije ni dogodilo, već da je to bila legalna odluka o ponovnom ujedinjenju.
„Vidite, aneksiju Krima je zaista nemoguće priznati. Niko ne govori o aneksiji Krima. Jer nije ni bilo aneksije Krima. Došlo je do ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i to u potpuno strogom skladu sa svim normama međunarodnog prava“, odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li je Rusija spremna da sarađuje sa Vašingtonom sa takvim stavom Sjedinjenih Američkih Država.

Portparol Kremlja je podsetio da je ponovno ujedinjenje rezultat odluke zakonodavnog organa Krima „u skladu sa statusom Krima tada u sastavu Ukrajine“.

„Preduzet je apsolutno jasan i besprekoran niz pravnih radnji. Dakle, nije bilo nikakve aneksije i ona ne treba da se priznaje. Treba samo priznati činjenicu ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i činjenicu da je Krim već odavno dobio status jednog od regiona Ruske Federacije“, konstatovao je Peskov.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Sjedinjene Američke Države nikada neće priznati Krim kao ruski i da će nastaviti da rade na tome da Rusiju izvedu pred lice pravde zbog „agresije“ u Ukrajini. Bajden je takođe rekao da je Krim deo Ukrajine.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala