Češka bi mogla da počne vakcinaciju „Sputnjikom Ve“ bez odobrenja Evropske unije

© Flickr / Roman BoedPrag, prestonica Češke
Prag, prestonica Češke - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Premijer Češke Andrej Babiš smatra da bi ta zemlja mogla da započne vakcinaciju stanovništva vakcinom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) bez čekanja na registraciju vakcine od strane Evropske agencije za lekove (EMA).
„Bilo bi dovoljno da dobijemo saglasnost češkog farmaceutskog regulatora. Zašto čekati Evropsku agenciju za lekove?... Verujte, za par meseci i druge države Evropske unije će želeti da dobiju ‘Sputnjik Ve’. O tome sam već govorio na sastanku Evropskog saveta. Imamo ljude koji žele da se vakcinišu ‘Sputnjikom’. U svetu 65 zemalja želi da dobije rusku vakcinu. A njih šest je iz Evropske unije”, rekao je Babiš za televiziju „Si-En-En Prima“.

Babiš je naglasio da veruje ruskoj vakcini. On je podsetio da su za vreme postojanja socijalističkog bloka Česi vakcinisani sovjetskim preparatima koji su se odlikovali svojim kvalitetom i efikasnošću.

U subotu je predsednik Češke Miloš Zeman izjavio za „Si-En-En Prima“ da je uputio pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem je molio da se njegovoj zemlji isporuči vakcina „Sputnjik Ve“.

​Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala