Britanska ambasadorka u UN: London spreman da razmotri predloge sporazuma o nuklearnom naoružanju

© Foto : Tech Sgt. Patrick HarrowerLansiranje interkontinentalne balističke rakete "Minutmen 3" sa američke vojne baze u Kaliforniji
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete Minutmen 3 sa američke vojne baze u Kaliforniji - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
London je spreman da razmotri sve predloge o kontroli strateškog ofanzivnog naoružanja (START), ali smatra da ispunjava sve svoje obaveze u ovoj oblasti, izjavila je stalna predstavnica Velike Britanije pri UN Barbara Vudvord u intervjuu za RIA Novosti.

Upitana da li smatra da je moguće da se Velika Britanija i Francuska pridruže novim sporazumima između SAD i Rusije o kontroli naoružanja, Vudvardova je rekla da će London „svakako pogledati sve nove predloge koji budu dolazili iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine ili iz bilo koje kombinacije (zemalja)“.

Istovremeno je naglasila da je Velika Britanija „već preduzela veoma značajne korake ka ispunjavanju svojih obaveza u nuklearnom razoružanju u skladu sa članom 6. Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja“.

Prema njenim rečima, London održava pouzdan minimum nuklearnog obuzdavanja, a Velika Britanija ima „jedinstveni sistem isporuke“ i zemlja je „otvorena i transparentna u kontekstu svoje doktrine“.

„Dakle, u ovom trenutku smatramo da u potpunosti ispunjavamo svoje obaveze, svesni smo novih problematičnih i rizičnih oblasti i ostajemo otvoreni za dalje diskusije“, dodala je ona.

Vudvordova je navela da je Velika Britanija „veoma snažno posvećena održavanju efikasne međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja“. Osim toga, prema njenim rečima, London iskreno pozdravlja produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) na pet godina.

Međutim, prema njenim rečima, START 3 je samo deo šire slike.

„Od trenutka zaključenja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, videli smo razvoj i razmeštanje sistema nuklearnog naoružanja koji nisu obuhvaćeni sporazumom START 3 niti bilo kojim drugim sporazumom o strateškoj kontroli naoružanja. To je jedan problem“, istakla je ona.

Drugi problem je, prema njenom mišljenju, povezan sa nedostatkom transparentnosti u pogledu doktrina i širenja nuklearnih programa, što povećava rizik od pogrešnih proračuna.

Ambasadorka je dodala i da bi pristupanje Kine američko-ruskom sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju bio važan dodatak izgradnji strateške stabilnosti, ali odluka je na Pekingu.

„Ako je Kina zainteresovana, sposobna i voljna da ispuni kriterijume, to će biti važan dodatak za izgradnju nuklearne stabilnosti i efikasne kontrole naoružanja, ali to pre svega zavisi od gledišta Kine“, navela je ona.

Rusija i Sjedinjene Američke Države u februaru su produžile Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja bez izmena i dopuna za pet godina – do 5. februara 2026.

Bivša američka administracija aktivno se zalagala za pridruživanje Kine pregovorima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o strateškom ofanzivnom naoružanju. Rusija je, sa svoje strane, navodila da bi u tom slučaju bilo logično da se u sporazume uključe i Velika Britanija i Francuska, koje su takođe nuklearne sile.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala