Berlin: Razgovaraćemo sa Vašingtonom o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“

© AP Photo / Michael SohnNemački parlament Bundestag, Berlin
Nemački parlament Bundestag, Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Nemačka Vlada namerava da razgovara sa američkom administracijom o ukidanju sankcija „Severnom toku 2“, navodi se u pisanom odgovoru nemačke vlade na poslaničko pitanje.
„Čim američki Senat izabere sva nadležna lica i oni zvaničnu zauzmu svoje dužnosti, ova tema će postati deo prvih razgovora“, navodi se u tekstu, koji je objavljen na sajtu Bundestaga.

Nemačka vlada je ocenila sankcije koje su uvedene projektu „kao mešanje u evropski suverenitet“, naglašeno je u odgovoru.

Međutim, u Bundestagu nisu isključili da SAD mogu uvesti sankcije nemačkom fondu koji podržava projekat „Severni tok 2“ koji je osnovala vlast federalne pokrajine Meklenburg Zapadna Pomeranija. Cilj fonda – podrška „projekata za zaštitu klime z okolne sredine“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala