Amerika zadržava pravo da sankcioniše saudijskog prestolonaslednika

© AP Photo / Ricardo MazalanMuhamed bin Salman
Muhamed bin Salman - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zadržavaju pravo da, ako bude potrebno, u budućnosti sankcionišu saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana zbog njegove povezanosti sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Hašogija, izjavila je danas portparolka Bele kuće Džen Psaki.

„Naravno da zadržavamo pravo da preduzmemo svaku akciju u trenutku i na način koji odaberemo“, rekla je Psakijeva na brifingu, prenosi Rojters.

Ona je dodala da, istorijski gledano, SAD pod demokratskim i republikanskim predsednicima uglavnom nisu sankcionisale lidere zemalja sa kojima imaju diplomatske odnose.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je u subotu da će njegova administracija objaviti saopštenje o Saudijskoj Arabiji u ponedeljak, nakon američkog obaveštajnog izveštaja kojim je utvrđeno da je prestolonaslednik Bin Salman odobrio ubistvo Hašogija.

Istražiteljka UN za ljudska prava Anjes Kalamar izjavila je ranije danas da je „izuzetno opasno“ za SAD to što su de fakto vladara Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana proglasile naručiocem operacije hvatanja ili ubijanja Hašogija, a da nisu preduzele nikakvu akciju protiv njega.

Ona je ponovila svoj apel od petka za uvođenje sankcija usmerenih na imovinu Bin Salmana, prenosi Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala