Ambasadori Evropske unije se dogovorili o antiruskim sankcijama zbog Navaljnog

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave evropskih država ispred zgrade Saveta Evrope u Briselu
Zastave evropskih država ispred zgrade Saveta Evrope u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2021
Pratite nas
Stalni predstavnici država-članica Evropske unije pokrenuli su tehničku proceduru za formiranje nove sankcione liste u okviru režima kršenja ljudskih prava, na kojoj bi trebalo da se uključe građani Rusije umešani u hapšenje Alekseja Navaljnog, saopštio je za Sputnjik izvor u EU.

„Da, upravo je pokrenut pisani postupak“, rekao je sagovornik agencije.

On nije naveo detalje o licima uključenim na spisak, niti o rokovima objavljivanja sankcija u službenom glasniku.

Političku odluku o uvođenju individualnih sankcija ruskim državljanima u vezi sa hapšenjem Navaljnog ministri spoljnih poslova EU doneli su 22. februara.

Podsetimo, Simonovski okružni sud u Moskvi je 2. februara presudio da se ruskom blogeru Alekseju Navaljnom uslovna kazna zameni kaznom zatvora u trajanju od tri i po godine u slučaju „Iv Roše“ za krađu preko 30 miliona rubalja. Na tome je insistirala Ruska služba za izvršenje kazne jer je, prema njihovim navodima, Navaljni je više puta kršio uslove probnog perioda, oko 60 puta se nije prijavio na vreme i dobijao je mnogobrojne administrativne kazne. Zapad traži oslobađanje opozicionara.

Evropska unija smatra da su hapšenje Navaljnog, kao i zamena uslovne osude stvarnom u slučaju „Iv Roše“, politički motivisani. Brisel je više puta pozivao ruske vlasti da oslobode Navaljnog i podsećao na odluku Evropskog suda za ljudska prava iz 2018. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala