Vladika Jovan: Crkva u Jasenovcu – prva žrtva logora

© Tanjug / ZORAN ZESTICEpiskop pakračko - slavonski Jovan Ćulibrk ispred manastira u Jasenovcu.
Episkop pakračko - slavonski Jovan Ćulibrk ispred manastira u Jasenovcu. - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Manastir Jasenovac nekadašnja je parohijska crkva iz 18. veka, koja je, kako je danas rekao vladika pakračko-slavonski Jovan bila i prva žrtva logora u Jasenovcu za vreme Drugog svetskog rata, a 2. septembra 1984. godine postala je mesto preporoda srpskog naroda iz Krajine – Korduna, Like, Banije.

Vladika Jovan je podsetio da je prvo što su zatočenici Jasenovca dobili kao naređenje bilo da sruše tu crkvu, a 1984. godine patrijarh German je osveštao sa još sedmoricom arhijereja obnovljeni hram, manji od izvornog.

„Tada je patrijarh German izrekao one divne i strašne reči - 'praštati moramo, zaboravljati ne smemo' i ovo mesto u tom smislu ima simbolički značaj“, kazao je vladika Jovan.

Napominje da kompleks manastira uključuje i mnoge druge zgrade, kao što je zgrada bivše srpske škole, koja se tu nalazila od kraja 19. veka, a u čiju se obnovu uključila Republika Srpska.

Takođe, u kompleksu manastira, 400 metara od crkve je i zgrada ustaške bolnice za vreme trajanja logora Jasenovac, a u obnovu i uređenje tog prostora uključena je Republika Srbija.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji „Bljesak“, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir, prenosi Tanjug.

U manastiru Jasenovac danas će patrijarh srpski Porfirije održati besedu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala