Rogozin: Ruski satelit za praćenje klime izveden na orbitu

Led na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Prvi satelit „Arktika-M“ za praćenje klime i životne sredine u arktičkom regionu, koji je u nedelju ujutru lansiran sa kosmodroma Bajkonur, izveden je u orbitu i sa njim je uspostavljena veza, izjavio je generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Svemirska letelica ‘Arktika-M’ broj 1 nalazi se u orbiti, otvorene su solarne antene i drugi elementi, uspostavljena je veza sa letelicom i preuzeta je pod kontrolu. Na taj način počelo je razmeštanje nove arktičke orbitalne grupe Rusije“, napisao je Rogozin na svom kanalu na Telegramu.

Satelit sa procenjenim rokom trajanja od sedam godina napravilo je Naučno-proizvodno udruženje „Lavočkin“ (preduzeće „Roskosmosa“). Predviđen je za rad u visokoeliptičnoj orbiti, što će mu omogućiti da rešava zadatke operativne meteorologije, hidrologije, agrometeorologije, praćenja klime i životne sredine u arktičkom regionu. Za ove zadatke satelit je opremljen sa dva multispektralna uređaja za skeniranje (MSU-GS) koji će praviti multispektralne slike oblaka i Zemljine površine u vidljivom i infracrvenom spektru.

Osim toga, na satelitu „Arktika-M“ ugrađeni su heliogeofizički instrumenti (GGAK-VE) za nadgledanje i predviđanje aktivnosti Sunca i zračenja u prostranstvu oko Zemlje, kao i aparatura za prenošenje meteoroloških informacija i signala od havarijskih primopredajnika međunarodnog svemirskog sistema za potragu i spasavanje KOSPAS-SARSAT.

Ruska orbitalna grupa za praćenje klime i životne sredine u arktičkom regionu sastojaće se od dva satelita „Arktika-M“, što će omogućiti neprekidno praćenje svih vremenskih prilika Zemljine površine i voda Severnog ledenog okeana.

Lansiranje drugog satelita „Arktika-M“ planirano je za 2023. godinu, a još tri satelita za 2024-2025. Posle 2025. godine trebalo bi da ih zameni pet satelita nove generacije „Arktika-MP“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala