Patrijarh Porfirije održao besedu u manastiru Jasenovac /video/

© AP Photo / Darko VojinovicPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas manastir Jasenovac i eparhiju pakračko-slavonsku na poziv episkopa te eparhije Jovana.

Patrijarh Porfirije posetio je eparhiju pakračko-slavonsku, gde ga je u manastiru Jasenovac, koji se nalazi u istoimenoj opštini u kojoj danas živi oko tridesetak Srba, kod manastirske kapije sačekalo sveštenstvo predvođeno vladikom pakračko-slavonskim Jovanom.

Novoustoličenog patrijarha u manastiru zajedno sa sveštenstvom pakračko-slavonske eparhije, dočekao je i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je ranije najavio da će Republika Srpska izdvojiti oko 50.000 evra, odnosno 100.000 konvertabilnih maraka za rekonstrukciju manastira koji je oštećen i prilikom zemljotresa koji su Hrvatsku pogodili krajem prošle godine, kao i predsednik SDSS-a i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

U manastiru Jasenovac, koji je oko dva kilometara udaljen od spomenika Kameni cvet, posvećenog svim žrtvama ustaša tokom Drugog svetskog rata, služena je doksologija tokom koje je patrijarh održao besedu.

Pre dolaska patrijarha Porfirija u manastirskoj crkvi upaljene su sve sveće i kandila, otvorene su carske dveri, a sveštenstvo je obučeno u svečane epitrahilje i felone izašlo iz hrama do manastirske kapije, noseći krst, Jevanđelje i kadionicu.

Po dolasku, patrijarhu Porfiriju čteci su obukli mandiju i predali žezal, a u hram je ušao u pratnji vladike Jovana, dok su ispred njih išli sveštenici pevajući „Dostojno jest“.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

Patrijarhu Porfiriju ovo je druga zvanična crkvena poseta od ustoličenja 19. februara , a u okviru prve zvanične crkvene posete posetio je Baniju, kraj koji je pre nekoliko meseci pogodio razoran zemljotres gde je, kako je ranije saopštila Srpska pravoslavna crkva, isporučio kontejnere namenjene za privremeni smeštaj porodica postradalih u zemljotresima na Baniji, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala