Na aerodrom Nikola Tesla sleteo avion sa 100.000 vakcina Sputnjik V, avion dočekao Vučić /foto/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaUdarna vest
Udarna vest - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Avion sa još 100.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V" (Sputnjik Ve) sleteo je večeras u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Aleksandar Vučić.

Sa ovim kontigentom od 100.000 vakcina, Srbija je prešla broj od dva miliona nabavljenih vakcina.

''Sa ovim vakcinama, Srbija je nabavila 2,62 miliona vakcina. Sa tim ćemo moći da vakcinišemo 1,3 miliona ljudi, što je važno za našu zemlju", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je večeras stiglo 100.000 druge doze, za revakcinaciju građana koji su primili prvu dozu ruske vakcine.

Vučić je podsetio i da Srbiju očekuje proizvodnja ruske vakcine.

"To je težak zadatak za nas. Tu smo još na početku. Ne ide to za dan. Ni neke stalne članice SB UN nisu napravile vakcinu, a ne Srbija. Ali ćemo da pravimo. Prvo ćemo da pakujemo, verujem da ćemo to do juna, a onda ćemo i da krenemo u proizvodnju", rekao je Vučić.

Sa Vučićem, avion Er Srbije "Nikola Tesla", koji je dopremio vakcine, dočekali su ministar za inovacije Nenad Popović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Inače, Srbija je po broju vakcinacija na milion stanovnika, na šestom mestu u svetu i drugom u Evropi, posle Velike Britanije.

Kada je reč o broju onih koji su dobili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je prva u Evropi i četvrta u svetu.

Srbija je ubedljivo prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika.

Sutra se očekuje da u Srbiju stigne dodatnih 58.500 Fajzer vakcina, a 5. marta još 500.000 Sinofarm fakcina.

Harčenko:Odlična saradnja Srbije i Rusije u suzbijanju epidemije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je večeras da dolazak novih 100.000 vakcina “Sputnjik V” pokazuje da se saradnja Srbije i Rusije u oblasti suzbijanja korona virusa i posledica epidemije odvija prema planu.

“Plodno i konstruktivno, u skladu sa ugovorima, na najvišem nivou između predsednika Putina i Vučića”, rekao je Harčenko i zahvalio Vučiću zbog visokih ocena saradnje Srbije i Rusije, koje će preneti predsedniku Rusije.

Harčenko je istakao da je saradnja Srbije i Rusije veoma važna.

“Prijatelj se poznaje u teškim vremenima. Ova saradnja je potvrdila da smo prijatelji. Imamo bratske odnose i u svakoj situaciji smo spremni da pružimo pomoć jedni drugima”, naglasio je Harčenko.

On je naveo da će se nastaviti isporuke vakcina iz Rusije.

“Ove vakcine su došle na vreme i doprineće neprekidnom procesu vakcinacije u Srbiji, kako bi došlo do preokreta u epidemiološkoj situaciji na bolje. Ovo je presudi trenutak”, rekao je ruski ambasador.

On je podsetio da će Srbija u prvoj fazi puniti, pakovati i distribuirati ruske vakcine, a kasnije, nada se i započeti proizvodnju “Sputnjika V”.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala