Moskovski sud objasnio zašto je Navaljnom ukinuta uslovna kazna

© Foto : Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaRuski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskovskom gradskom sudu
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni tokom suđenja u Moskovskom gradskom sudu - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Moskovski gradski sud objasnio je zašto je priznao zakonitim zamenu Alekseju Navaljnom uslovne kazne, sa kaznom zatvora po predmetu kompanije „Iv Roše“.
„Osuđeno lice dugo vremena nije ispunjavalo obaveze koje mu je nametnuo sud: nije se sistematski javljao na registraciju u specijalizovani državni organ, više puta je upozoravan da će mu biti ukinuta uslovna kazna, promenio je mesto prebivališta, a da o tome nije obavestio državni organ, sakrio se od kontrole, zbog čega je bila objavljena poternica“, saopštili su u apelacionom sudu.

Na osnovu zahteva ruskog krivičnog zakona, osoba koja je uslovno osuđena ne može samostalno da odlučuje kada će se javljati policiji i da li ima osnova za javljanje, ukazali su u Moskovskom sudu.

U apelacionom kolegijumu smatraju da Navaljni nije izvukao „potrebne pouke“ niti je počeo da se popravlja.

Kako su naglasili u Moskovskom gradskom sudu, osuđenom su uzeli u obzir vreme koje je proveo na lečenju u Nemačkoj kao opravdan razlog što se nije javljao inspekciji. Ipak, to ga ne oslobađa obaveze da o tome obavesti inspekciju, koja prati poštovanje uslovne kazne.

Komentarišući zahtev Evropskog suda za ljudska prava o oslobađanju Navaljnog, Moskovski gradski sud je nazvao špekulacijama zaključke da njegovom životu preti opasnost. Sud je nazvao ovakve izjave izmišljotinama samog osuđenog i njegovih advokata koji imaju karakter pretpostavki.

Sud ne može uzeti u obzir odluku Evropskog suda o hitnom oslobađanju Navaljnog, pošto on nije iznad ruskog sudskog sistema i „ne može ruskim sudijama da daje naredbe i meša se u delatnost nacionalnih sudova“.  

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala