Mediji: „Severni tok 2“ ─ sredstvo preživljavanja Berlina

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaGradilište gasovoda "Severni tok 2"
Gradilište gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države uzalud se nadaju da će Nemačka odustati od realizacije „Severnog toka 2“, jer projekat nemačkim političarima služi kao jedini način da izbegnu političke krize koje su sami stvorili, piše list „Forin polisi“.

Autor članka navodi da su republikanci uvereni da će američke sankcije Berlinu omogućiti zaustavljanje izgradnje gasovoda, dok demokrate smatraju da se projekat može obustaviti i bez restriktivnih mera nemačkim kompanijama postizanjem kompromisa. Istovremeno, obe strane se sa apsolutnom uverenošću slažu da će Sjedinjene Američke Države po ovom pitanju nekako pobediti, a Nemačka odstupiti.

„Čini se da je malo ko u Vašingtonu razmišljao o činjenici da nemačka vlada ‘Severni tok 2’ smatra načinom preživljavanja i da namerava da ga dovršiti po svaku cenu“, konstatuje autor.

Takođe se napominje da nikakve američke sankcije, nikakve preferencijalne carine Sjedinjenih Američkih Država, nikakve obaveze NATO-a neće ubediti nemačku kancelarku Angelu Merkel da podriva dohodak i kreditnu sposobnost nemačke industrije.

List naglašava da bi odustajanje Merkelove od gasovoda izazvalo sumnju u suverenitet nemačke ekonomije, kao i da bi uplašilo glasače iz njene stranke.  

Istovremeno, kolumnista ističe da bi Nemačka mogla da promeni odluku po pitanju snabdevanja ruskog gasa ako odustane od zabrane nuklearne energije ili smanji potražnju za energentima u industrijskom sektoru podižući im cene. Međutim, svaki od ovih koraka bio bi „političko samoubistvo“ u zemlji koja ove godine treba da održi nekoliko izbora. A „Severni tok 2“ omogućiće nemačkim političarima da ne donose nepopularne odluke i „prežive“.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU, kao i Ukrajina i baltičke zemlje. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Polaganje cevi je nastavljeno godinu dana kasnije kada je brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strim 2 AG“ (operatera projekta), nedovršeno ostalo približno 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine od 2.460 kilometara – ostalo je da se postavi još 120 kilometara cevi u vodama Danske i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti dozvolile su mogućnost nastavka radova pomoću „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

Istovremeno su u januaru Sjedinjene Američke Države proširile sankcije protiv „Severnog toka 2“ proširivši ih na usluge ispitivanja, inspekcije i sertifikacije, kao i usluge ili kapacitete za nadogradnju plovila za polaganje. Ubrzo nakon toga, norveška kompanija DNV GL najavila je da će prekinuti sve aktivnosti u vezi sa inspekcijom gasovoda i da neće moći da ga sertifikuje. A 19. januara SAD su uvele sankcije i brodu „Fortuna“ i njegovom vlasniku, kompaniji „KVT-Rus“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala