Većina evropskih država uvodi ili produžava zatvaranje

© AP Photo / Valentin BianchiMedicinska sestra daje vakcinu za kovid 19 drugoj medicinskoj sestri u domu za negu u blizini Liježa, Belgija
Medicinska sestra daje vakcinu za kovid 19 drugoj medicinskoj sestri u domu za negu u blizini Liježa, Belgija - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Većina evropskih zemalja ponovo uvodi potpuno ili delimično zatvaranje kako bi se izborile protiv porasta broja novozaraženih i umrlih od kovida.

Ima i zemalja koje olakšavaju epidemiološke mere pa su se za delimično popuštanje, uglavnom po regijama, odlučile Grčka, Holandija, Danska, Italija i Hrvatska.

Francuska, Češka, Španija i Portugalija uvode nove, strože mere i nova zatvaranja.

Stroge mere ostaju na snazi u Nemačkoj i Irskoj, dok je Švedska pre nekoliko dana pooštrila mere, ali to i dalje nisu drastične mere kao u delu Evrope, prenosi Tanjug pisanje Indeksa.

Francuska delimično zatvara ovog vikenda delove koji su pogođeni novim žarištima, što će osetiti Nica i obale na jugu i severu oko Denkerka.

Sa povećanjem brojki suočava se i Nemačka, a tamo su na snazi oštre mere, pa su tako zatvorene sve trgovine izuzev prehrambenih, kao i škole, restorani, kafići i barovi, frizerski saloni, tržni centri...

Češka je premašila brojku od 20.000 mrtvih, bolnički sistem je preopterećen, a parlament u petak nije odobrio vladin predlog o produženju vanrednog stanja u martu, ali je manjinska vlada Andreja Babiša odmah proglasila novo vanredno stanje koje stupa na snagu u nedelju na 30 dana.

Španija je zadržala policijski čas u svim delovima zemlje najkasnije do maja, a ljudima je jedino dozvoljeno da izađu napolje zbog posla, obrazovanja i kupovine lekova, odnosno u slučajevima kada treba pružiti pomoć starijima i deci.

U Belgiji je produžen lokdaun do 1. aprila, dok su nove restriktivne mere nedavno uvedene u Portugaliji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala