Mediji: Vašington negira pregovore sa Berlinom o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje gasovodnih cevi "Fortuna" u nemačkoj luci Vismar
Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2021
Pratite nas
Predstavnici američkog Stejt departmenta negirali su da se vode pregovori s Nemačkom u cilju postizanja dodatnog nezvaničnog sporazuma koji bi omogućio da se projekat gasovoda „Severni tok 2“ privede kraju, objavio je portal „Aksios“ pozivajući se na svoje izvore.

Portal navodi da je ranije tokom nedelje u Americi održan brifing na kojem su učestvovali predstavnici Stejt departmenta i Kongresa. Tokom diskusije zamenik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Moli Montgomeri je izjavila da SAD ne vode razgovore s Nemačkom o dodatnom sporazumu.

Prema informacijama kojima raspolaže „Aksios“, razgovori o „Severnom toku 2“ su bili napeti, a strane su se povremeno raspravljale. Tako je na primer jedan član Senata i republikanac pitao predstavnike Bajdenove administracije zašto još nisu uvedene sankcije protiv kompanije „Nord strim 2 AG“.

Odgovoreno mu je da je potrebno mnogo vremena da se precizno utvrdi prema kome treba uvesti sankcije.

Prethodno je zamenica zvaničnog predstavnika vlade Nemačke Ulrike Demer rekla da su nemačke vlasti u stalnom kontaktu sa američkim kolegama po pitanju „Severnog toka 2“ i da je često u pitanju razmena mišljenja.

Taj termin „razmena mišljenja“, kažu u Stejt departmentu, ne treba tumačiti kao vođenje pregovora, navodi portal i podseća da je administracija predsednika Bajdena ukazivala Berlinu na zabrinutost u vezi sa izgradnjom gasovoda u okviru diplomatskih kontakata.

Podsetimo, ranije je list „Volstrit džornal“ javio da je administracija SAD na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom počela pregovore sa rukovodstvom Nemačke o budućnosti „Severnog toka 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala